Egy különös álomvilág: Papp Olivér legújabb kötetéről

Van egy mondás, miszerint ha túl sok a valóság, nyiss ki egy könyvet. Ez a mai, információkkal túlterhelt és lelkileg túlhajszolt társadalomban különösen igaz. Mert minden jó könyv egy sajátos univerzum, sajátos törvényekkel, egy saját világ. Egy álomvilág. Ilyen különös álomvilág Papp Olivér Alabama-keringő címmel 2020 végén megjelent munkája is. A kétszáz oldalas keményborítású kötetet a váci Kucsák Könyvkötészet és Nyomda készítette, igazán profi kiállítású könyvet, jó érzés kézbe fogni. A regény és a novella a szerző igazi otthona, különösen a pszichodráma, magabiztosan és érzékenyen ábrázolja alakjait, a cselekményeket. A zenei múlt is érzékelhető, hiszen a szerző korábban dobosként működött közre több hazai és külföldi együttesben. Fontos a jó ritmusérzék az irodalomban is, hogy dinamikus legyen az adott szöveg. Ha nem figyel oda az író, lelassulhat a tempó, szedett-vedetté válhat, széteshet. Papp Olivér szövegeire ez nem jellemző.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

-A szerző legújabb könyvének előszavában megemlíti Thomas Mann egyik fontos idézetét, miszerint „Író az a férfi, aki nehezen ír.” Valóban nehezen írsz? Gyakran javítod az elsőre leírt szövegverziókat?

-Borzasztó lassan írok. Régebben ez nem volt jellemző rám, de ahogyan lassan „beérik a tollam”, egyre kritikusabb vagyok magammal. Nem bánom, sőt. Az első néhány kötetem a megírás után szinte azonnal nyomdába került. Nem sok fogalmam volt még az egész folyamatról, mielőbb látni akartam a kész könyveket – amik sajnos ezáltal sosem lettek készen úgy igazán. Ezért ebben az évben jönnek sorban az eddig megjelent könyveim a második kiadásokkal, új kiadónál. Nyáron átírtam, átjavítottam az eddig megjelent regényeket és novellákat. Eljött az idő, hogy minden tekintetben a legjobb minőséget adjam az olvasóimnak. Tehát az első öt évem kapkodása nem volt kifizetődő. Az utóbbi öt év már jobb volt. Mostanra hagyok időt magamnak, mert a jó munkához tényleg kell. Az első könyvemet nem javítottam át, míg a legutóbbit ötször, és először fordult elő, hogy át is írtam, miután befejeztem. Tehát igen, lassan írok, amely tempót mostanra meg is szerettem.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét örökbefogadó és sétáltató nap szombaton a Zöld menedék telephelyein

-A címadó szöveg egy terebélyes pszichodráma, ami ha nem vigyáz az olvasó, hamar beszippantja. Amerika Alabama államának vidéki hangulatú világába kapunk betekintést. Hogy az olvasási élmény még teljesebb legyen, közben a fülhallgatómon a Lynyrd Skynyrd 1974-es Sweet home Alabama című slágere szólt. Szinte láttam az országút melletti végeláthatatlan kukoricaültetvényeket, a szövegben ábrázolt ódon, elhagyatott épületeket, a romos, öreg autók rozsdaszagát. Miért pont Alabama államban játszódik a történet?

-Álmodtam róla. A regényeim, drámáim egytől egyig az álmaimban gyökereznek, így ez is. Felébredtem egy éjjel, és gyors vázlatot készítettem. Az ágyam mellett mindig van toll és papír. Gyerekkorom óta leírom az álmaimat. A könyveim is ezekben az éjjeli skiccekben gyökereznek. Persze beletettem dolgokat, amik belekívánkoztak, de az alap – a kötet többi történetéhez hasonlóan – egy álmom volt. Ezenkívül pedig a vidéki Amerika a szívem csücske.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Vác Városért Választási Egyesület képviselő-jelöltjei az önkormányzati választáson

Szeretné elolvasni cikkünket? Jelentkezzen be! Vagy csatlakozzon hozzánk! Indítsa el a 14 napos ingyenes próbaolvasási időszakot!


 

Kérjük, támogassa a független váci újságírást azzal, hogy cikkeinket olvassa és előfizet lapunkra!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments