Egy különös álomvilág: Papp Olivér legújabb kötetéről

Van egy mondás, miszerint ha túl sok a valóság, nyiss ki egy könyvet. Ez a mai, információkkal túlterhelt és lelkileg túlhajszolt társadalomban különösen igaz. Mert minden jó könyv egy sajátos univerzum, sajátos törvényekkel, egy saját világ. Egy álomvilág. Ilyen különös álomvilág Papp Olivér Alabama-keringő címmel 2020 végén megjelent munkája is. A kétszáz oldalas keményborítású kötetet a váci Kucsák Könyvkötészet és Nyomda készítette, igazán profi kiállítású könyvet, jó érzés kézbe fogni. A regény és a novella a szerző igazi otthona, különösen a pszichodráma, magabiztosan és érzékenyen ábrázolja alakjait, a cselekményeket. A zenei múlt is érzékelhető, hiszen a szerző korábban dobosként működött közre több hazai és külföldi együttesben. Fontos a jó ritmusérzék az irodalomban is, hogy dinamikus legyen az adott szöveg. Ha nem figyel oda az író, lelassulhat a tempó, szedett-vedetté válhat, széteshet. Papp Olivér szövegeire ez nem jellemző.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Raktárbázist épít Vácon a CECZ kínai cégcsoport: a környezetvédelmi előírásokat be kell tartani

-A szerző legújabb könyvének előszavában megemlíti Thomas Mann egyik fontos idézetét, miszerint „Író az a férfi, aki nehezen ír.” Valóban nehezen írsz? Gyakran javítod az elsőre leírt szövegverziókat?

-Borzasztó lassan írok. Régebben ez nem volt jellemző rám, de ahogyan lassan „beérik a tollam”, egyre kritikusabb vagyok magammal. Nem bánom, sőt. Az első néhány kötetem a megírás után szinte azonnal nyomdába került. Nem sok fogalmam volt még az egész folyamatról, mielőbb látni akartam a kész könyveket – amik sajnos ezáltal sosem lettek készen úgy igazán. Ezért ebben az évben jönnek sorban az eddig megjelent könyveim a második kiadásokkal, új kiadónál. Nyáron átírtam, átjavítottam az eddig megjelent regényeket és novellákat. Eljött az idő, hogy minden tekintetben a legjobb minőséget adjam az olvasóimnak. Tehát az első öt évem kapkodása nem volt kifizetődő. Az utóbbi öt év már jobb volt. Mostanra hagyok időt magamnak, mert a jó munkához tényleg kell. Az első könyvemet nem javítottam át, míg a legutóbbit ötször, és először fordult elő, hogy át is írtam, miután befejeztem. Tehát igen, lassan írok, amely tempót mostanra meg is szerettem.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nem összeszedni helyettük, hanem megtanítani kellene nekik a helyes viselkedési formát

-A címadó szöveg egy terebélyes pszichodráma, ami ha nem vigyáz az olvasó, hamar beszippantja. Amerika Alabama államának vidéki hangulatú világába kapunk betekintést. Hogy az olvasási élmény még teljesebb legyen, közben a fülhallgatómon a Lynyrd Skynyrd 1974-es Sweet home Alabama című slágere szólt. Szinte láttam az országút melletti végeláthatatlan kukoricaültetvényeket, a szövegben ábrázolt ódon, elhagyatott épületeket, a romos, öreg autók rozsdaszagát. Miért pont Alabama államban játszódik a történet?

-Álmodtam róla. A regényeim, drámáim egytől egyig az álmaimban gyökereznek, így ez is. Felébredtem egy éjjel, és gyors vázlatot készítettem. Az ágyam mellett mindig van toll és papír. Gyerekkorom óta leírom az álmaimat. A könyveim is ezekben az éjjeli skiccekben gyökereznek. Persze beletettem dolgokat, amik belekívánkoztak, de az alap – a kötet többi történetéhez hasonlóan – egy álmom volt. Ezenkívül pedig a vidéki Amerika a szívem csücske.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  30 év távlatából emlékezhetünk vissza a rendszerváltás éveire

Szeretné elolvasni cikkünket? Jelentkezzen be! Vagy csatlakozzon hozzánk! Indítsa el a 14 napos ingyenes próbaolvasási időszakot!


 

Kérjük, támogassa a független váci újságírást azzal, hogy cikkeinket olvassa és előfizet lapunkra!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments