Egy óvoda, ahol a gyerekek uborkát savanyítanak, fát ültetnek és szelektíven gyűjtik a szemetet

Gyerekzaj üti meg a fülemet, keresem, hogy honnan is jön a hang, hiszen a váci öko óvodát keresem. Végül a Kálvin utcában, az egykori református iskola épületébe benyitva találom meg a helyet. A táblán az áll Csillagfürt Öko Óvoda. Az épületbe lépve a múlt és a jelen találkozik, hiszen a falak, az ablakok és sok bútor is a múltat idézi.

Belák-Traurig Zita, az intézmény egyik alapítója, gazdasági vezető kedvesen végig vezet az épületen. Az óvodai szobába lépve látni lehet, hogy bár megfelelnek az előírásoknak, mégis minden más, mint egy megszokott hasonló intézményben. Minden olyan természetközeli.

Igyekeznek mindent újrahasznosítani, és erre nevelik a gyerekeket is – meséli, miközben belépünk. Látni lehet, hogy legutóbb a madarakkal foglalkoztak, hiszen képek vannak kiállítva egy asztalon.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a szépkorú Csugányi Antalnét

„A gyerekek már felismerik a madarakat, amikor sétálni megyünk” – meséli. A tornaszobába lépve pedig elmondja, hogy az újrahasznosítást úgy tanították a gyerekeknek, hogy egy nagy futószalagot készítettek textilből és a gyerekek válogathatták szét a „szemetet”.

Kilépve az udvarra nagy a gyerekzsivaj, hiszen mind a 38 óvodás kint van. Két csoporttal működnek jelenleg, amely már a maximális létszám.

Nemes Sarolta az óvoda másik alapítója, óvónőként dolgozott korábban is. Vele már a Duna-partra menet beszélgettem.

„Mikor dolgozni kezdtem, már a pályám kezdetén, éreztem, hogy tenni kell valamit a jövő generációért, Földünkért. Az élet is úgy hozta, hogy hasonló gondolkodású emberekkel kerültem össze munkám során és sok újító ötletet megvalósíthattunk. Volt egy időszak, amikor borúlátóbb voltam, hogy a zöld szemlélet, amit át tudok adni a gyerekeknek nem elég, csupán csepp a tengerben. De teltek az évek és, ahogy bölcsebbé válik az ember, rájöttem, hogy ez a csepp a tengerben is mekkora hullámokat vethet… Találkoztunk Zitával és rájöttünk, hogy valójában ugyanazon az úton járunk, ugyanazokkal a célokkal, így született meg az öko óvoda gondolata. Ennél többet talán nem is tehetünk a gyermekekért, s a jövőjükért, hogy létrehozunk egy olyan óvodát, amely minden részletében a zöld szemléletet, a felelős gondolkodást, a Föld szeretetét képviseli. Kerestük a helyet, hogy hol legyen, először Verőcén szerettük volna megnyitni, de végül Vácon a református gyülekezet egykori iskolájának épületét béreltük ki” – meséli.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bölcsődék napja - „Hivatástudattal a szívekben”

Szeretné elolvasni cikkünket? Jelentkezzen be! Vagy csatlakozzon hozzánk! Indítsa el a 14 napos ingyenes próbaolvasási időszakot!


 

Kérjük, támogassa a független váci újságírást azzal, hogy cikkeinket olvassa és előfizet lapunkra!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments