Folytatódik a MÁV állomásmegújító programja, Vác és környéke is érintett

A vasúttársaság kiemelt feladatként kezeli a személyszállítás szolgáltatási színvonalának emelését, amelynek fontos eleme az állomási környezet szépítése, kulturáltabb utasforgalmi terek kialakítása. Ennek érdekében 2019-ben elindult a legforgalmasabb állomásokat érintő „50 megújuló állomás” karbantartási program, ami 2020 rendhagyó körülményei ellenére sem állt le. Több állomás és megállóhely újult meg tavaly, valamint több helyszínen épültek ki P+R és B+R parkolók.

A vasúttársaság 2019-ben elindított karbantartási programjának keretében még abban az évben megszépült Sárvár állomásépülete, Vecsés és Szolnok állomásokon pedig fejlesztették a vizuális utastájékoztatási rendszert.

A program 2020-ban tovább folytatódott, ennek köszönhetően Nagymaros-Visegrádon a nyári utasváró teljeskörűen megújult, új padokat és hulladékgyűjtőket helyeztek ki a várókban, illetve a peronokon, valamint elvégezték a korlátok cseréjét is. A kerékpárok elhelyezésére fedett B+R tároló létesült.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kurdi Csabáné Péchy Blanka díjat nyert

Alsógöd megállóhely épületének felújítása során új, akadálymentes mosdóval ellátott vizesblokkot alakítottak ki. Az épület homlokzata megújult, a nyílászárókat kicserélték, a peronokon az aszfaltburkolat javítása mellett új padokat, hulladékgyűjtőket helyeztek ki, és új, fedett kerékpártárolókat építettek.

Sződ-Sződliget megállóhelyen felújították a felvételi épületet, a homlokzat és az utasváró is megújult, a peronokon az aszfaltburkolat javítása mellett új padokat, hulladékgyűjtőket helyeztek ki, a gyalogos aluljáró felújításának részeként a lépcsőket is javították, megújult a világítási rendszer. Ide is építettek fedett kerékpártárolót.

Tavaly Sződ-Sződligeten 20 Nagymaros-Visegrádon 10, Alsógödön 30, Dunakeszi-Gyártelepen 20 fedett kerékpártárolót alakítottak ki, továbbá Dunakeszi-Gyártelepen a helyi önkormányzat és a MÁV együttműködésében létrejött egy 30 férőhelyes P+R parkoló is.

A fentieken túl, az egységes arculat részeként, több állomáson és megállóhelyen új típusú utasbeállókat telepít a vasúttársaság 2021-ben. Először Erdőkertesen épül ki, itt már átadták a munkaterületet. Előreláthatóan idén az első negyedévben Felsőpakony, Tóvároskert, Vecsés-Kertekalja és Alsógalla, a második negyedévben Gyál, Vicziántelep, Bicske alsó, Felsőgöd, Sülysáp és Törökbálint kaphat új típusú utasbeállót. Mezőkövesd felsőn, Szentmártonkátán, Szőlősnyaralón és Vác-Alsóvároson ősszel várható az átadás, évvégére pedig Rákospalota-Kertváros, Tápiószecső és Dunakeszi új utasbeállója is elkészülhet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Élővilágbarát kert átadó ünnepség április 27-én a váci Pannónia Házban, palántabörzével, szakmai és gyermekprogramokkal

A 2019-ben megkezdett állomásfelújítási és P+R, B+R kiépítési program 2021-ben is folytatódik. A vasúttársaság a Miniszterelnökséghez tartozó Budapest Fejlesztési Központtal együttműködésben határozza meg a további szükséges és lehetséges beavatkozásokat. A 2023-ig tartó 50 megújuló állomás program keretében tervezetten több milliárd forintnyi saját forrásból valósulhatnak meg a beruházások. Ezen túlmenően, a tavaly megjelent kormányhatározat értelmében, a Budapest Fejlesztési Központ a MÁV-val szoros együttműködésben további háromezer P+R, valamint legalább kétezer B+R parkoló tervezését kezdi meg 2021-ben az agglomerációs és elővárosi vasútvonalak mentén, a közlekedési módváltás elősegítésére. Több mint negyven helyszínre készülnek el a parkolók és kerékpártárolók engedélyezési és kiviteli tervei, a helyszínek vizsgálata és kiválasztása folyamatban van. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments