Inkább lakatra költenek a váci bringások, mint egy ebájkra?

A kerékpár akár a sportolás, kikapcsolódás akár jobb híján az adott út megtételének kedvelt közlekedési eszköze lett. A huszonegyedik században szeretjük minden elmúlt századi használati cikkek elé tenni a bűvös „e” betűt, mely vagy azt jelenti, hogy a virtuális térben, vagy azt, hogy az elektromos energia rásegítésével az eddigieknél sokkal jobban használható. Ilyen az elektromos bringa is, ami valójában az elektromos rásegítést jelenti. Vagyis az izomerőnkre rásegít egy elektromos motor, mely a pedálok hajtása, vagy az általunk átadott nyomaték hatására könnyebbé teszi a tekerést, és ezzel megnöveli a lehetőséget a sebesség vagy az úti cél távolságát. Nem csak az idősebbeknek lett kedvenc eszköze, akiknek megkönnyíti a bringázást, hanem azoknak is, akik így messzebbre, magasabbra juthatnak el. A fiatalok is kedvelt közlekedési eszközévé vált.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Matkovich Ilona bejelentette az Összefogás Vácért polgármester- és képviselő-jelöltjeit

Az elmúlt napokban a kormány döntése alapján, az interneten támogatást is pályázhatunk az e bringák megvásárlásához. A pedálszenzoros egyszerűbb gépek megvásárlásához 90 000 forint, a nyomatékszenzorosokra 150 000 forint igényelhető, mellyel a kiírók a környezetbarát munkába járást szeretnék támogatni. A pályázási lehetőséget az év során egy-egy hétre többször is meg fogják nyitni, de ellenőrzését is ígérik a vásárlóknak, hogy tényleg ők használják e az eszközt (hogy ezt hogyan fogják az még nem ismert).

Kicsit körüljárva az eszközöket, a pedálszenzoros bringákból 200 ezer, míg a nyomatékszenzorosból 400 ezer forint nagyságrendben lehet vásárolni olyat, amit értékaránya miatt már érdemes megvenni (a DEKATLON bringái is ezt a kategóriát képviselik.) Tudni kell, hogy ezek átlagos hatótávolsága 100 kilométer körül van súlyuk 20 maximum 30 kilogramm és általában 30 km/óra sebességig segíti rá a bicajost. Az akkumulátor, ami biztosítja a rásegítő elektromos motor teljesítményét 800 feltöltésre alkalmas és 5 órán keresztül tölt átlagosan. Vagyis, ha rendszeresen használjuk, 3 év után kell egy újabbra cserélni az „aksit”, ami kb. 100 ezer forintba kerül.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Marton Zsolt megyéspüspök tárlatvezetése szombaton - Memento 30

Szeretné elolvasni cikkünket? Jelentkezzen be! Vagy csatlakozzon hozzánk! Indítsa el a 14 napos ingyenes próbaolvasási időszakot!


 

Kérjük, támogassa a független váci újságírást azzal, hogy cikkeinket olvassa és előfizet lapunkra!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments