Juhász Béla: a jelenlegi pártok közül a Momentum értékrendje áll legközelebb hozzám

Sződliget polgármesterét, Juhász Bélát indítja a Momentum Mozgalom a 2022-es országgyűlési választásokon Pest megye 4-es számú választókerületében – ezt múlt héten jelentette be Vác főterén a mozgalom elnöke, Fekete-Győr András. A szomszédos település vezetője szerint új rendszerváltásra van szükség ma Magyarországon, ezért is vállalta fel ezt a tisztséget.

– Ön 2010 óta a polgármesetere a településnek. Az önkormányzati választásokon még a Tiszta Forrás Szövetség jelöltjeként indult és nyert több ízben. Most mégis a Momentum Mozgalom támogatásával indulna az országgyűlési választásokon.

  • A magyar választójogi törvény szerint az egyéni országgyűlési képviselőjelölt lehet független, vagy párt jelöltje. Civil szervezeti jelölt nem indulhat a választáson. Egyébként a Tiszta Forrás Szövetség, mint civil szervezet 2009-ben lett bejegyezve. 2010-ben indult az első önkormányzati választáson és nyerte meg 100 százalékosan, majd ugyanígy 2014-ben és 2019-ben. Ez egy lokálpatrióta civil szervezet, ahol a tagok pártállása, politikai nézete nem volt soha kérdés. Ennél sokkal hangsúlyosabb a településhez való viszonyuk. Visszatérve a pártokra a jelenlegi pártok közül a Momentum értékrendje áll legközelebb hozzám. Azért beszélek jelenlegi pártokról, mert korábban megszűnésükig tagja voltam az MDF-nek és az Együttnek is. Nézeteim nem változtak. Mindig Európában képzeltem el Magyarország helyét. A körülöttem lévő világ változott meg. Gondolok arra, hogy a Liberális Internacionáléból hogyan ment át a „keleti nyitásba” a kormánypárt.
OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megosztott Kossuth-díj a Misztrál együttesnek - Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetés Philipp Frigyesnek, Vác volt főépítészének

– A jelöltséggel kapcsolatban azt írja, hogy elképzelhető, hogy lesznek előválasztások. Mit ért ezalatt, az ellenzéki összefogásra gondol?

  • Az ellenzéki pártok megállapodása alapján az olyan választókörzetekben, ahol több ellenzéki párt is állít jelöltet, előválasztásra van szükség. De ez teljesen rendjén van így, hiszen biztosnak kell lennünk abban, hogy a legalkalmasabb jelölt indul a kormánypárttal szemben. Ennek várható időpontja május és szeptember között lesz.

– Ha elnyeri a tisztséget, le kell mondania Sződliget vezetéséről. Nem bánja?

  • A jelenleg hatályos jogszabályok szerint megválasztásom esetén le kell mondanom a polgármesterségről. Egyébként ezzel nem értek egyet. Sajnos így alakulhatott ki az a helyzet, hogy a parlamentben az önkormányzatoknak nem maradt érdekképviselete, szabadon kifoszthatóak, senki nem emel értük szót. Azt el tudnám képzelni, hogy egy fizetésért vállalja a személy akár mindkét megbízatást is. Meggyőződésem, hogy ezzel csak nyernének az emberek. Sződligeten 11 éve vagyok polgármester. Egy eladósodott, reményvesztett településből sikerült a régió éltanulójává tenni Sződligetet. Egy olyan fenntartható fejlődési pályára állítani, ahonnan csak szándékos károkozással lehetne eltéríteni. Csodálom az olyan embereket, mint pl. Veresegyházán Pásztor Béla, akik több, mint 50 éve vezetik a települést, de nekem mindig új kihívásokra van szükségem.
OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megosztott Kossuth-díj a Misztrál együttesnek - Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetés Philipp Frigyesnek, Vác volt főépítészének

– Tudom, hogy az elmúlt években sokszor, sok mindenért harcolt. Ilyen országgyűlési képviselő szeretne lenni?

  • 1989-ben a rendszerváltáskor 25 éves voltam. Nem érdekelt a politika. Úgy gondoltam, hogy megfelelő kézben lesz az ország, jó irányba fogunk haladni. Közeledünk, sőt részesei leszünk Európának. Csalódtam. Meggyőződésem, hogy ma egy új rendszerváltásra van szükség, mert ez az út a pokolba vezet. A változásból nem akarok még egyszer kimaradni. Ott akarok lenni és rajta tartani a szemem a dolgok folyásán, harcosan kiállni az elveimért. Mert tartozom ezzel gyermekeimnek, és a jószándékú magyar embereknek. ♦
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments