Kritika: több ellenzéki város nem részesül támogatásban, csak elvonásban

Az osztrák kormány 2,5 milliárd eurónyi keretet (910 milliárd forint) biztosít az önkormányzatoknak, hogy a fejlesztések ne álljanak le, valamint az állam 50 százalékig átvállalja az aktuális projektek finanszírozását. Ausztriában ezt „kapták karácsonyra” az önkormányzatok – írja Matkovich Ilona polgármester legfrissebb Facebook posztjában. A városvezető kritikát fogalmazott meg, azért, mert nemrég kiderült az ellenzéki önkormányzatok kevesebb támogatást kapnak az államtól.

„A magyar kormányfő járványügyileg példaként tekint Ausztriára, mint többször mondta. Sajnos gazdasági ügyekben nem tekint példaként Ausztriára. Mert mi történt itthon? Egyelőre az történt, hogy a járvány elleni védekezés jegyében újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentettek be. A Magyar Közlönyben megjelent: a kormány közel 900 milliárd forintot költ el a költségvetésből, de nem a magyar önkormányzati szektor megsegítésére, azaz az életünk alapvető szükségleteinek, a települési szolgáltatások biztosítására.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Lakossági fórum környezeti szennyezésről - Április 2-ig lehet kérdéseket küldeni

Épp ellenkezőleg. Miközben minden önkormányzat, így mi is a jövő évi költségvetés előkészítésén dolgozunk, a kormány december 23-án összesen mintegy 150 milliárd forintot vont el az önkormányzatoktól, igaz, karácsonykor már vissza is osztottak belőle a kormánypárti megyei jogú városoknak fejenként 1, 38 milliárd forint kompenzációt szabad felhasználásra. Az ellenzéki megyei jogú városoknak működésre semmit, tudomásom szerint. A többi városról szó sem esett azóta” – írja.

Vác város vezetése minden lehetséges alkalommal bizonyította együttműködési szándékát az országgyűlési képviselővel, és rajta keresztül a kormánnyal. Ebben eddig nem értek el sikert – állítja a polgármester.

„Amit sikerként könyvelhettük el, megmutattuk, hogy zéró korrupcióval, gondos gazdálkodással több száz millió forint adósság letörlesztése után is működik a város. Azonban a tavalyi elvonások után már 700 milliós nagyságrendű összeget akarnak kivenni a költségvetésünkből. Ez egyszerűen kigazdálkodhatatlan.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Felhívás kitüntető címre történő javaslattételre

Matkovich Ilona kitér arra is, hogy a járványkezelésben jelenős szerepük van, valamint folyamatosan dolgoznak az önkormányzati munkahelyek megmentésén, mert bíznak benne, hogy hamarosan kinyithat a művelődési központ, a könyvtár, ismét teljes létszámmal működhetnek a konyhák, kinyit mindenki előtt az uszoda a sportcsarnok, lesz mindebből bevétele a városnak, de addig is meg akarják tartani a munkatársakat. Erre kértek többször bérkiegészítő támogatást, de nem kaptak semmit.

„Mintegy 3,5 millióan laknak azokban a városokban, amelyeknek a választás után ellenzéki polgármestere van, tehát a választók nagyjából több mint egyharmada nem kormánypárti vezetésű településen él. A kormány karácsonyi „pénzadományai” jól mutatják, hogy Magyarország lakosságának több mint egyharmadát másodrendű állampolgárként kezeli a kormány, hiszen az önkormányzatok pénze a településen élő emberek pénze.

A teljesség igénye nélkül ideírom, mely városoknak nem kormánypárti a vezetése: Budapest, Miskolc, Szeged, Pécs, Szombathely, Érd, Tatabánya, Eger, Dunaújváros, Hódmezővásárhely, Szigetszentmiklós, Jászberény, Cegléd, Baja, Salgótarján, Göd, Vác, Ózd, Gödöllő, Kazincbarcika, Pomáz, Tiszaújváros, Ráckeve, Sajószentpéter, Veresegyház, Siófok, Budaörs, Isaszeg, Ajka, Balmazújváros, Albertirsa, Gyöngyös, Nyírbátor, Polgár, Szentendre, Törökbálint, Püspökladány, Tapolca, Gyomaendrőd, Szentes, Hatvan, Oroszlány” – írja.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Felhívás kitüntető címre történő javaslattételre

Hozzáteszi: a felelősen gazdálkodó államnak településmérettől és a vezetés politikai színezetétől függetlenül kompenzálnia kell az összes önkormányzatot az iparűzési adó megfelezése miatt. Kósa Lajost idézi végül: „Minden önkormányzatnak joga van a jövedeleméhez. Azt a központi állam el nem veheti, fel nem használhatja. Minden falu, város és megye a mi közös örökségünk, értékünk.”

„Ebben egyetértünk. Egyharmadnyi országot büntetni, az már az egész országnak káros.” ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments