Rendhagyó módon ünnepelték a Magyar Kultúra Napját Vácon

A vírusjárvány miatt idén rendhagyó módon ünnepeltük városunkban a Magyar Kultúra Napját. A Madách Imre Művelődési Központ színháztermében megtartott díjátadó gálaestet ezúttal mindenki saját otthonában, interneten követhette január 22-én, pénteken – számol be a vac.hu.

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-i keltezésű Himnusz-kéziratára emlékezve hazánkban 1989-től tartják meg a Magyar Kultúra Napját. Ebben az esztendőben a jeles napra emlékező beszédet Inotay Gergelytől hallhatta az online tér közönsége. Az alpolgármester párhuzamot vont Arany János versben vázolt korrajza és a mai magyar valóság között. Felidézve a magyarságot korábban sújtó, a maihoz hasonló veszélyt jelentő járványokat, sorolta a jelenkori életünket meghatározó vészhelyzet váci – többek között a kultúrára is – kiható következményeit. Összegezte azokat az eseményeket, melyekkel a város pótolni igyekezett a hagyományos műsorokat, ünnepeket. Emlékező beszéde végén Inotay Gergely reményét fejezte ki, hogy lesz megújulás, fejlődés, párbeszéd, harmónia.

Ezt követően Matkovich Ilona polgármester nyújtotta át a város művészeti díjait. A „Vác Város Művelődéséért” kitüntetést Laczi Sarolta, a művelődési központ igazgatója érdemelte ki. „Vác Város Művészeti díját” a Katáng zenekar vehette át. „Vác Város Közművelődését segítő munkáért” elismerésben részesült Kövesdi Krisztina a művelődési központ munkatársa.

A gálaestet Pál István „Szalonna” és Bandájának színvonalas műsora zárta.

A magyar kultúra előtt tisztelgő váci műsor megtekinthető a művelődési központ youtube csatornáján. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments