Továbbra se dőljön be a telefonos csalóknak

Mindennapjaink jelenségévé vált az a „trükkös” bűnelkövetési módszer, amely nem csak az egyedül élő időskorúakat érinti. Az elkövetők az esetek többségében telefonon keresik fel áldozataikat, de személyesen is megjelenhetnek – hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Gyakori a trükkös csalások esetében, hogy az elkövetők különféle szolgáltatók munkatársainak vagy hivatalos személynek adják ki magukat és hihetőnek tűnő magyarázatokkal, kérésekkel (villanyóra, vízóra, gázóra leolvasás, túlfizetés …stb.) próbálnak a sértett bizalmába férkőzni, bejutni a lakásba vagy pénzváltás ürügyén nagyobb összegű készpénzt, illetve pénz átutalását kérni.

Az elkövetők új történetek kitalálástól sem riadnak vissza. Kérik, ha végrehajtó iroda nevében keresik önt, és nagy összegű tartozás azonnali végrehajtásának elkerülése érdekében pénz átutalásra kérik, a már jól ismert szlogent alkalmazza, és bontsa a vonalat!

Ne bízzon meg a váratlanul telefonon vagy személyesen jelentkező idegenekben! Ha gyanús telefonhívást kap, azonnal szakítsa meg a hívást! Amennyiben családtagra hivatkozással keresik meg, haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot az érintett hozzátartozóval. Ellenőrizni a hívás valóságtartalmát! Soha ne adjon át pénzt vagy más értéket, ne utaljon pénzösszeget idegenek számára!

Bűncselekmény gyanúja esetén, kérik, azonnal értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 107 vagy 112 segélyhívó számon. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments