Újabb levelet írt Matkovich Ilona a kormánynak a kieső bevételek kompenzálása miatt

Kormánydöntés szól arról, hogy a 25 ezres lakosságszámnál népesebb települések esetében – az adott város vezetőivel való tárgyalások után – január végéig egyenkénti megvizsgálás alapján kell meghatározni az iparűzési adóbevétel állami kompenzációját. Vác esetében még nem volt egyeztetés, hiába sürgette azt a városvezetés. Az ügyben a polgármester kedden ismét levelet írt a kormányzat felé – írja a vac.hu.

Miért jelent bizonytalanságot az, hogy nem ismert a kompenzáció mértéke? Leegyszerűsítve azért, mert a gépjárműadó és az iparűzési adó elvétele az önkormányzatnak félmilliárdot meghaladó kiesést jelent, ami az éves költségvetés közel tizede. Összehasonlításul: ezen bevételkiesés több mint kétszer annyi, mint a magánszemélyek által befizetett kommunális adó összege.

Amennyiben ezt a kiesést nem, vagy csak minimális mértékben kompenzálja a kormány, Vác esetében a fejlesztések, felújítások kérdőjeleződnek meg ebben az esztendőben. Hiszen a kötelező feladatokra az állami normatíva nem jelent teljes fedezetet, így a lecsökkentett egyéb (például adó) bevételekből kell a városüzemeltetést biztosítani.

A tavalyi 2,7 milliárdos iparűzési adóbevételből finanszírozta az önkormányzat többek között a közterületek fenntartását, részben az óvodai, bölcsődei működést, a helyi közösségi közlekedést, a közintézményi feladatok ellátásának és a közvilágítás zavartalanságát.

Ábránkon látható annak az összehasonlítása, hogy miként viszonyul az adóbevételi kiesés a város kötelező alapfeladatainak költségéhez. Ehhez csupán annyit, hogy míg az előző városvezetés utolsó teljes évében (2018-ban) az önkormányzat közel 300 milliós rendkívüli támogatást kapott az államtól, ez az összeg 2020-ban már csak 6 millió forint volt. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments