A gödi különleges gazdasági övezettel kapcsolatos támogatási rendeletet alkottak

Pest Megye Közgyűlése megalkotta a gödi különleges gazdasági övezettel kapcsolatos támogatási szabályokat. Az övezetből befolyt helyi adóbevétel felhasználására az alábbi alapok létrehozásáról született döntés: Településfejlesztési alap, Gödi útfenntartási és -fejlesztési alap, Gödi zöld-fenntarthatósági alap, Civil támogatási alap.  Az alapokban felhasználható összege 1.796.696.113 forint – írja a megye honlapja.

Az alapok éves forráskeret-felhasználása a következők szerint alakul:

Településfejlesztési alap
Keretösszeg: a 2020-2021. évben tervezett adóbevétel 40 %-a, mindösszesen 718.678.445 Ft.
a) pályázati felhívás útján településfejlesztési és az ezzel kapcsolatban közvetlenül felmerülő tevékenységek költségeire, vagy
b) a Közgyűlés döntése alapján Pest Megye Önkormányzata által beruházóként vagy megvalósítóként Pest megyében megvalósítandó településfejlesztési, területfejlesztési célú tevékenységre, és az ezzel kapcsolatban közvetlenül felmerülő tevékenységek költségeire történik.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

Gödi útfenntartási és fejlesztési alap
Keretösszeg: a 2020-2021. évben tervezett adóbevétel 25 %-a, mindösszesen 449.174. 028 Ft
A Gödi útfenntartási és fejlesztési alap Göd város közigazgatási területén közutak kialakítására, fejlesztésére és karbantartására, valamint az e tevékenységekkel kapcsolatban közvetlenül felmerülő tevékenységek finanszírozására fordítható.

Gödi zöld-fenntarthatósági alap
Keretösszeg: a 2020-2021. évben tervezett adóbevétel 15 %-a, mindösszesen 269.504.416Ft
A Gödi zöld-fenntarthatósági alap Göd város közigazgatási területén megvalósuló, a lakossági életminőséget, a klímavédelmet és a hatékony erőforrás-gazdálkodást célzó
a) zöld infrastruktúra fejlesztésekre,
b) a környezeti ártalmak, a környezetterhelés csökkentésére vagy megszüntetésére irányuló beavatkozásokra, és
c) a természeti értékek megőrzését és védelmét szolgáló beavatkozásokra használható fel.

Civil támogatási alap
Keretösszeg: a 2020-2021. évben tervezett adóbevétel 20 %-a, mindösszesen 359.339.223 Ft.
A Civil támogatási alap forráskerete pályázati felhívás útján használható fel.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

A közgyűlés a 2021. február 4. napján rendelkezésre álló 608.931.113 forint adóbevételnek az alábbi alapok közötti forrásallokációját hagyta jóvá: 300.000.000 forint Gödi útfenntartási és fejlesztési alap, 200.000.000 forint Civil támogatási alap, 100.000.000 forint a Gödi zöld-fenntarthatósági alap, 8.931.113 forintot a következő forrásallokációról szóló döntés során használ fel.

Mint mi is beszámoltunk róla a kormány még áprilisban különleges gazdasági övezetté nyilvánította a gödi Samsung gyárat és a hozzá tartozó terület egy részét, s a döntés alapján a kisvárostól elvonta a helyi iparűzési adó beszedésének jogát is. A lépést azzal indokolták, hogy a dél-koreai cég jelentős, több mint kétezer embert érintő munkahelybővítési programot fog végrehajtani, ehhez egyébként milliárdos állami támogatást is kapnak. Az ott elinduló beruházás, amely jelentős mennyiségű veszélyes anyag tárolásával is jár majd, Vácot is érinti.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

A kormányrendelet tiltakozási hullámot váltott ki a településen, annál is inkább, mert a helyiek némi politikai büntetést is látni vélnek a döntés hátterében. Gödön ugyanis a tavalyi választáson ellenzéki polgármestert választottak, s ő azonnal tárgyalásokat kért a Samsung vezetőitől, elsősorban a veszélyes anyagok ügyében. Most az a vélekedés kapott lábra, hogy a különleges gazdasági övezetté nyilvánítás – amely ráadásul a veszélyhelyzet idejére kihirdetett rendeleti kormányzás alatt történt – egyfajta visszavágás a “piszkálódásért”. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments