A kommunizmus áldozataira emlékeztek Vácon is

Idén a vírusjárvány miatt szűk körben, rendhagyó körülmények között tartott megemlékezést Vác Város Önkormányzata a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából – írja a vac.hu.

A tiszteletadáson Fehér Zsolt, az Emberi Kapcsolatok Bizottságának elnöke emlékező beszédében felidézte, hogy kutatások alapján körülbelül 100 millió a kommunizmus áldozatainak száma az egész világon. Kelet-Közép-Európában az éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kivégzés által elhunyt áldozatok száma eléri az egymilliót, de a rendszer áldozata az is, akit börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, akit csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek. Vagyis mindenki, akit a szabad cselekvés és választás lehetőségétől megfosztottak, testileg és lelkileg megnyomorítottak.

Ezt követően Inotay Gergely alpolgármester és Fehér Zsolt helyezte el az önkormányzat kegyeleti koszorúját a Rabtemető emléktáblájánál.
A tiszteletadáson közreműködött Horváth Éva Sára népdalénekes és Hostyinszki Máté a Madách Gimnázium tanulója.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Felhívás kitüntető címre történő javaslattételre

Az emlékező esemény online felvétele február 25-én csütörtökön este 18 órától megtekinthető a művelődési központ youtube csatornáján. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments