Döntések a költségvetésről, ingatlanokról, szociális kérdéskörről

A februári munkaterv szerinti szakbizottsági és képviselő-testületi üléseire is vonatkoztak az országos veszélyhelyzetben hatályos kormányrendelet utasításai, melyek szerint az önkormányzati döntéshozó grémiumok továbbra sem nem tarthattak a megszokott formában tanácskozást. Az érvényben lévő felhatalmazás alapján így ezúttal is a polgármester hozta meg azokat a döntéseket, melyek szükségesek városunk és a váci polgárok zavartalan életéhez. A döntéshozatalnál most jelen voltak az önkormányzat alpolgármesterei és részt vett azon a jegyző is – írja a vac.hu.

Matkovich Ilona ezen határozatait megelőzően kikérte a képviselő-testület és a bizottságok tagjainak javaslatait, véleményét is. A legfontosabb napirendi témakörben – a városi költségvetés megalkotásában – előzetesen javaslatokat kért be a döntéshozóktól, majd írásos szavazatukat igényelte a büdzsé elfogadása kapcsán. A költségvetést az Összefogás Vácért szövetség 10 képviselője támogatta, azonban – annak ellenére, hogy egyes általuk benyújtott javaslatok beépültek a végső változatba – azt nem támogatták a Vácon ellenzékben lévő képviselők.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Felhívás kitüntető címre történő javaslattételre

Az alábbiakban a napirendi pontokon belüli különböző témaköröket is beszámítva közel száz döntés közül a legfontosabbakat emeljük ki.

A polgármester szakbizottságokhoz kötődő főbb döntései

  • két lakbérrel tartozó bérlő kapott segítséget részletfizetési lehetőség formájában, illetve két bérleti jogviszony meghosszabbítása mellett négy olyan pályáztatott lakásra történt bérlőkijelölés, amelyekre összesen tucatnyi család adott be érvényes pályázatot – egy, szociális alapon bérbeadandó lakásra pályázatot is kiírt az önkormányzat;
  • az előző ciklusok átgondolatlan vagyonértékesítései után sikeres volt több, széleskörben meghirdetett ingatlanhasznosítási pályáztatás, ezekben nyílt versenytárgyalások során a licitnek köszönhetően az induló árnál nagyobb bevételhez jut a város;

  • további ingatlanügyekben hozott döntések között van, hogy nyílt pályáztatás után a főtéri volt Pikmajer üzletnek új bérlője lesz, valamint több főtéri üzlethelyiség bérleti joga kerül meghirdetésre;

  • indokolatlansága és közlekedésbiztonsági megalapozatlansága miatt sem a Naszály úton, sem a Tímár utcában nem helyeznek ki menetdinamikai küszöböt (fekvőrendőrt).

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Lakossági fórum környezeti szennyezésről - Április 2-ig lehet kérdéseket küldeni

Rendeletalkotások és -módosítások

Módosítva lett a vagyongazdálkodásról szóló rendelet. Így egyértelművé vált, hogy városi ingatlanok eladása során az értékbecslésben megállapított árnál magasabban összegben is meghatározható a minimál ár.

A tavalyi büdzsé aktualizálását követően, elfogadásra került a város idei költségvetése. Rendelet született a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról, melyek esetében sem új díj bevezetésére, sem a meglévők emelésére nem került sor.

További döntések

Egy Kölcsey utcai önkormányzati lakás bérlőkijelölési jogát ötéves időtartamra közérdekből a megyei rendőrfőkapitányság kapta meg.

A polgármesteri hivatal éves beszámolójából kitűnik, hogy 79 fő köztisztviselő többsége (42 fő) felsőfokú végzettséggel rendelkezik. (2018-ban a 90 fős létszámból kevesebben rendelkeztek ilyen végzettséggel.) Tavaly mindössze egy kormányhivatali felhívás érkezett. A képviselő-testület 2020-ban 73 rendeletet alkotott, 492 nyílt, illetve 144 zárt ülésen meghozott határozat született.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Lakossági fórum környezeti szennyezésről - Április 2-ig lehet kérdéseket küldeni

Az elképzelések szerint a város alkotásokat vásárol Kolodko Mihály szobrászművésztől és azokat a város forgalmas közterületein állítja majd ki.

A Bölcsődék és Fogyatékosok Intézményének igazgatói feladatkörére öt éves időtartamra Sívóné Cseh Katalin kapott megbízást. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments