Kétszáznyolcvan tányér a falon

Sok ember gyűjt valamit, ki bélyeget, ki szalvétát és valaki dísztányérokat. Mikor beléptem Szilágyi Lászlóék otthonába – nekem csak Laci bácsi, – ámulatba estem. Az előszoba és a konyha falát összesen 280 darab tányér díszíti, de vannak köztük kulacsok is.

Laci bácsit már régóta ismerem, hiszen rendszeresen olvassa újságunkat. Tudtam, hogy gyűjt régi pénzérméket, kitüntetéseket, de azt nem, hogy tányérokat is.

A konyhában ülő felesége azzal fogad, mikor belépek: „Amióta ismerjük egymást, mindig gyűjtött valamit. Nem dohányzik, nem iszik, ő gyűjt.”

Laci bácsi nagyon büszke a gyűjteményére.

„Az első négy tányért orosz nőktől vettem, még a 80-as években. Aztán rendszeresen jártam ki a „Lengyel piacra” és azóta a hóbortommá vált ez” – meséli. Vannak különleges, évszámos darabok is, amelyeket az unokák születési dátumához igazítva vett meg, ahogy ő mondja: nagyon drágán, de van köztük olyan is, amely Németországból került hozzá, egy barátja vette neki.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

Szeretné elolvasni cikkünket? Jelentkezzen be! Vagy csatlakozzon hozzánk! Indítsa el a 14 napos ingyenes próbaolvasási időszakot!


 

Kérjük, támogassa a független váci újságírást azzal, hogy cikkeinket olvassa és előfizet lapunkra!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments