Ketykó István: el nem tékozolt talentum

A Verőcén élő Spangár András-díjas Ketykó István költő sokak által ismert Vácon is, hiszen a helyi irodalmi élet aktív tagja. A számos nagy nevű irodalmi társulás között, melyeknek tagja, megtaláljuk a Váci Költők Baráti Társaságát is. Sajnálatos módon a pandémia miatt a társaság tagjaival nem találkozhatunk rendezvényeken, viszont a világháló remek felület, ha valaki olvasni szeretné az alkotásokat. Ketykó István legalább olyan magabiztosan használja az internet nyújtotta lehetőségeket, mint a kiforrt, különleges költészeti stílusát.

Az 1946-ban a Nógrád megyei Szügy településen született költő verseit megyei és országos lapok, folyóiratok, antológiák közlik. Két önálló kötete jelent meg, ezek közül összegyűjtött versei Mostanában fekete lovakkal álmodom címmel 2007-ben látott napvilágot Baranyi Ferenc lektorálásában és előszavával. A közelmúltban elküldte nekem leendő új kötetének kéziratát, amit elolvasva biztos vagyok benne, hogy kiadóra fog találni az Eltékozolt talentumom című legújabb kötetterve.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Turisztikai szakmai találkozót tartottak Vácon, négy település fogna össze a szezonban

Ketykó a verseiben vállalja félelmeit, tévedéseit, erényeit, esendőségét, a vágyait, erős vallásosságát, szoros kapcsolatát édesanyjához. Talán az eredendő érzékenység mögötti egyik összetevő maga az, hogy édesanyja nevelte fel, mivel édesapját nem ismerte, mert az még születése előtt három hónappal meghalt.

– Hogy emlékszel vissza az édesanyáddal töltött évekre, évtizedekre?

  • Huszonhét éves koromig szülőfalumban özvegy édesanyámmal éltem, katona sem voltam, mert én voltam a családfenntartó. Nagy, de tisztes szegénységben éltünk. A falu legszegényebb családja voltunk. Például 1961-ben még az érettségire is a petróleumlámpánk mellett készültem. Nekem a mama volt a minden, akitől még ma is esténként úgy köszönök el, ahogy ő tanította nekem: Kezétcsókolom, jó éjszakát! 1973-ban megházasodtam – született egy lányom, Ágnes -, így édesanyám egyedül maradt, aki 1978-ban hunyt el. Életét, emlékét számtalan versben örökítettem meg.
OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A váci doktornő filmet készítene a demenciáról

1981-ben elváltam és újra megházasodtam. Azóta élek a feleségemmel Verőcén.

A két gyermekünk – István és Valéria – már felnőttek. A fiunk informatikus, aki jelenleg Hollandiában él és dolgozik, a lányunk szakgyógyszerész doktor, Budapesten él férjével. Három hónappal ezelőtt szült nekünk egy drága fiú kisunokát.


Szeretné elolvasni cikkünket? Jelentkezzen be! Vagy csatlakozzon hozzánk! Indítsa el a 14 napos ingyenes próbaolvasási időszakot!


 

Kérjük, támogassa a független váci újságírást azzal, hogy cikkeinket olvassa és előfizet lapunkra!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments