Már Vácon is zajlik a 89 év felettiek oltása

A múlt héten elkezdték a legidősebbek oltását. Eddig 35 299 idős embert oltottak be, az oltásokat folyamatosan zajlanak. Minden háziorvos hat embert szervezhetett be az oltópontokra, ezer háziorvos kapott Moderna-vakcinát, amellyel beolthatta a körzetében az időseket. Így történt ez Vácon is – erről dr. Bánhidi Péter a Helyi Operatív Törzs szakmai vezetője beszélt a helyi tévé Nagyító című műsorában.

A héten folytatódik az oltás. Vannak Pfizer-vakcinák, a hét második felében Moderna-vakcinák is érkeznek. Elegendő mennyiség azonban nem jut még, egy-két ampullányit kaphatnak a háziorvosok. A kórházi oltópontokon is folytatódik az oltás, ahol az orosz Szputnyik V-vel oltanak be 3 ezer idős embert. További 20 ezer adag orosz vakcina bevizsgálása folyik. A kórházakban most a krónikus betegségekben nem szenvedő időseket oltják be – jelentette be hétfőn György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

Hamarosan elkezdődik a 60 év alatti krónikus betegek oltása is. Ők a szombaton érkezett AstraZeneca vakcinából kaphatnak. Evvel első körben a szív- és érrendszeri, tüdő-, és vesebeteg, a magas vérnyomásban szenvedő, a daganatos és a transzplantált 60 év alattiakat oltják be.

Bánhidi Péter arról is beszélt a műsorban, hogy Vácon a tizenhárom felnőtt háziorvosi praxisból hatot jelöltek ki az oltásra. Itt tíz idős ember kaphatja meg a vakcinát. Emellett minden praxis hat-hat embert küldhetett az oltópontra, a Jávorszky Ödön Kórházba.

„Mivel nincsen elég oltóanyag Magyarországon, ezért sem Vácon, sem más városban nem tud minden háziorvos oltani” – mondta a szakember, aki úgy véli, hogy a Vácon alkalmazott oltóanyagok között nincsen nagy különbség. Míg a kórházban Pfizer-rel oltanak, addig a háziorvosok a Moderna vakcináit kapták meg. A szerek hozzájuk már felengedett állapotban kerülnek, melyeket a hűtőben tudnak tárolni a használatukig.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

Arról is beszélt Bánhidi Péter, hogy a 89 év feletti páciensekről egy listát kapott minden orvos, melyen sorban kell haladniuk.

„Az oltást egy előzetes egyeztetés előzi meg, melyen ki kell kérdezni a pácienst, hogy kéri-e még a vakcina beadását, illetve, hogy nem beteg-e jelenleg” – mondta. Hozzátette: azok, akik valamilyen allergiás reakcióban szenvednek, azokat inkább kórházi körülmények között javasolják oltani.

A Nagyítóból kiderül az is, hogy a vakcina beadása előtt egy kérdőívet is ki kell töltenie az embereknek, valamint, hogy utána az orvos állítja ki nekik az oltási igazolást.

Korábban szó esett róla, hogy lehet majd választani a vakcinák között, jelenleg azonban nincs ilyen lehetőség. Összesen most 5 ezer, a tömeges oltások idején 7 ezer oltópontot állítanak majd fel, ezek egyelőre elegendőek lesznek a tervek szerint. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments