Matkovich Ilona ismertette a konkrét váci költségvetési problémákat Gulyás Gergelynek

Mint ahogy tegnap mi is megírtuk, szerdán délután Gulyás Gergely miniszter meghívására 12, nem megyei jogú, 25 ezer lélekszámot meghaladó város polgármestere egyeztetésen vett részt a Miniszterelnökségen, melyen jelen volt Matkovich Ilona, Vác polgármestere is.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) jelenlévő polgármesterei három kéréssel, elvárással mentek tárgyalni a kormányzati elvonások kompenzálása tárgyában – írja a vac.hu.

Ezek: Az iparűzési adó felére csökkentésének teljes kompenzációja a 25.000 lakos alatti településekhez hasonlóan. A Covid védekezés (eddig teljes mértékben önkormányzatok által fizetett) költségeinek megosztása. A gépjárműadó településeknek való visszaadása.

A megbeszélésen Matkovich Ilona ismertette azokat a konkrét váci költségvetési problémákat, melyek az eddigi elvonások miatt hátrányosan érintik városunk működését, fejlesztési elképzeléseit.

A MÖSZ értékelése szerint a kérések kapcsán semmit sem sikerült elérni a Gulyás Gergely vezette tárgyaló delegációnál. A két és félórás tárgyalás után a miniszter arra tett ígéretet, hogy minden településsel március végéig külön tárgyalás keretein belül javasolnak megoldásokat, elsősorban a fejlesztések terén.

Ez azt jelenti, hogy a február közepéig kötelezően benyújtott települési költségvetések nem változnak az érintett településeknél, azaz mindenütt maradnak a kiadás csökkentések, megvonások. Arra a kérdésre, hogy miért pont 25 ezernél húzták meg a határt, nem érkezett érdemi válasz, mint ahogyan arra sem, hogy mi indokolta, hogy 10 fideszes nagyvárosnak karácsony előtt településenként 1 milliárd 380 millió extratámogatást adott a kormány.

A MÖSZ továbbra is a teljes kompenzációt tekintené tárgyalási alapnak. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments