Megosztott szolgáltatások létesítése az Alsó-Ipoly völgyében

A projekt fő célkitűzése olyan megosztott szolgáltatások létrehozása, amelyek az Alsó-Ipoly völgyében jelenleg is meglévő, illetve a RE-START akcióterv keretében újonnan létesülő szociális intézmények számára nyújt majd költséghatékony és méretgazdasági szempontból megfelelő megoldást egyes feladataik ellátására. A RE-NEWAL projekt szorosan kapcsolódik a RE-STRUCTURE projekt eredményeihez, amelynek keretében a szolgáltatások infrastrukturális háttere valósul meg.

Júliusban indult az a négy éven át tartó, az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program (www.skhu.eu) keretén belül megvalósuló, 7 projektből álló RE-START akcióterv, amellyel a résztevő projekt partnerek a periférikus térség gazdasági és munkaerőpiaci aktivitásának fokozását tűzték ki célul. Ennek az akciótervnek egyik projektje a RE-NEWAL (SKHU/1802/3.1/052), amely 2020. augusztusában indult és 2022. júliusáig tart. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Titkos tüzek – kiállításmegnyitó Kemencén

A projekt célja, hogy az Alsó-Ipoly völgyében a magyar-szlovák határ mindkét oldalán meglévő és újonnan létesülő szociális intézményeknek nyújtott szolgáltatások révén az egyes intézmények működését könnyítse, hatékonyabbá és takarékosabbá tegye. A projekt keretén belül Bernecebarátiban szociális konyha kialakítására kerül sor, Kemencén egy mosoda létesül, illetve Párkányban egy személyszállítást elősegítő kisbusz beszerzése valósul meg. A projekt összköltségvetése 446 072,27 euró, amelynek 85%-a (379 161,42 euró) az Európai Unió által nyújtott ERFA (Európai Regionális Fejlesztési Alap) támogatási forrás.

A RE-START akcióterv másik projektje, a RE-STRUCTURE keretén belül fognak megvalósulni azok az épületek, amelyekben a bernecebaráti konyha és a kemencei mosoda kialakításra kerül majd, így a két projekt erősen összefonódik. A RE-NEWAL keretén belül az említett szolgáltatások kialakításához szükséges eszközök beszerzése valósul majd meg.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Titkos tüzek – kiállításmegnyitó Kemencén

Bernecebarátiban egy nagyjából napi 400 adag étel elkészítésére alkalmas szociális konyha létrehozása valósul meg, amely a térség szociális intézményeiben, idősotthonaiban élők élelmezésére jelentene korszerű és takarékos megoldást a határ mindkét oldalán. A projekt keretében a konyhai berendezések és eszközök mellett egy készétel és alapanyagszállításra megfelelően átalakított gépkocsi beszerzésére is sor kerül majd, amely a konyhai szolgáltatás működését fogja elősegíteni.

A Kemencén létesítendő mosoda szintén a térség szociális intézmények és idősotthonok mosodai feladatait vállalja át. A projekt keretében a mosodai eszközök beszerzése mellett szintén sor kerül egy szállításra alkalmas gépkocsi beszerzésére, amely a szennyes és tiszta ágyneműk és egyéb textíliák megfelelő helyre történő eljuttatását szolgálja majd.

Párkány esetében egy személyszállításra alkalmas kisbusz beszerzése valósul meg, amellyel az önkormányzat elsősorban a térség időskorú lakossága számára nyújt majd személyszállítási szolgáltatást, így elősegítve az idősebb, kevésbé mobilis lakosság bevonódását a térség programjaiba, közösségi életébe, illetve segítve őket a mindennapokban felmerülő közlekedési igényeik kapcsán.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Titkos tüzek – kiállításmegnyitó Kemencén

A konyhai eszközöket Bernecebaráti Község Önkormányzata szerzi majd be, a szolgáltatás üzemeltetését pedig az önkormányzat tulajdonában álló Oszmotring Kft. fogja ellátni. A mosoda eszközbeszerzése és üzemeltetése is hasonló konstrukcióban valósul meg, az eszközöket Kemence Község Önkormányzata, míg az üzemeltetést a szintén önkormányzati tulajdonban álló Kemencei Tiszta Forrás Kft. végzi. Párkány esetében az eszközbeszerzés és az üzemeltetés is önkormányzati kézben történik majd. (Képünkön a kemencei mosodaépület látványterve)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments