Saját darabbal készül a nyitásra a váci színház

Zárt kapuk mögött folyik a munka a Váci Dunakanyar Színházban. A kényszerű leállás miatt a teátrum ugyan nem fogadhat vendégeket, az épületen belül azonban nem állt meg az élet. A színház hétről-hétre állít színpadra produkciókat, amelyeket az ES televízió kamerái rögzítenek. Ezeket nemcsak a tévé műsorai között élvezheti a közönség, hanem a színház Youtube csatornáján is visszanézhetők. A színészek azonban alig várják a valódi visszatérést a világot jelentő deszkákra, a nyitásra egy saját darab premierjével készülnek. A Liliomfi próbái a múlthét végén fejeződtek be – írja az ES tévé honlapja.

Sajátos, újrahasznosított anyagokból épített díszletek között zajlott a múlt hónapban Szigligeti Ede 1849-ben megírt színházi bestsellerének próbája a Váci Dunakanyar Színházban. A nagyváradi születésű szerző önéletrajzi ihletésű darabja, a Liliomfi eredetileg társadalmi vígjátéknak íródott, korszerű felfogásban adaptált változatát február 13-áig gyakorolták a színészek. Molnár Bence művészeti vezető szerint, aki jegyet vált majd a premierre, biztosan nem csalódik majd.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

„Szigligeti Ede írta az eredeti darabot, mi kiindulásként a Mohácsi testvérek szöveg-átdolgozását vettük alapul, illetve ezt is kicsit átírtuk, és egy váci közegre helyeztük. Ez pedig Horváth János Antal rendezőnek az érdeme, aki dramaturg-forgatókönyv író is, tehát ő írta át egy kicsit még inkább a mi szájízünk szerint” – Molnár Bence művészeti vezető a televíziónak.

A helyi jelleget a szövegbe foglalt utalásokon túl az alkotók is erősítik.

„Egy normális kőszínház esetében van kellékes, díszletes, varró, ügyelő. Mi egy sokkal kisebb csapat voltunk, így elég sok mindent kellett csinálni, amire szintén büszkék vagyunk, hogy létrejött, illetve a zenészek is… Az előadásban három zenész is játszik, és köztük ketten váciak.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vajda Lajos és Szentendre – vándorkiállítás a művelődési központban

A járvány miatti szigorítások enyhítéséről egyelőre nincsenek információk, de a színházban optimisták. Molnár Bence azt reméli, hogy a Liliomfi maira hangolt adaptációját már áprilisban bemutathatják a közönségnek. A darabot addig havonta zárt kapuk mögött újra játszák, hogy a színészekben is élő maradjon az előadás.

„Nem tudjuk, hogy mikor lesz a nyitás. Mi nagyon bízunk benne, hogy már áprilisban, de hivatalos információk nincsenek. Lehet, hogy május, lehet, hogy később, hogy ne egy nagyon régi történetet kelljen előbányászni a hátsó memóriából, hanem az a terv, hogy megpróbáljuk ezt havi szinten lejárni, hogy frissen maradjon” – mondta végezetül. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments