Száguldás, sünszerelem

Közeledik a tavasz, éled a természet. A napos, tavaszi idő beköszöntével, rendszerint márciusban, mikor a hőmérséklet tartósan 10 Celsius fok fölé emelkedik, előbújnak a téli álmukból ébredő sünök is rejtekükből. E kedves kis állatkák ott futkosnak, élelmet vagy szerelmet keresve, a kerítések mentén, parkokban, kertekben, árkon-bokron és – sajnos – közutakon át. Nagy-Britanniában évente kb. 335 ezer sünt ütnek el az egymilliósra becsült populációból, közel egyharmadukat. Magyarországon, bár nincs pontos adat, szintén rengeteg sünt gázolnak el, és ez alól Vác sem kivétel. Ez részben a sün sajátos védekezési reflexéből fakad, hiszen az autók ellen is tüskés labdává gömbölyödve igyekszik felvenni a harcot… sikertelenül.

Óvatosan kell hát vezetnünk, ha nem akarjuk a sötétedéskor elinduló állatok egyébként is csökkenő számát tovább gyéríteni. Eső után különösen figyeljünk, mert az útra kimászó, „ízletes” giliszták odavonzzák a tüskebökiket.

Vácon, a 2/a-ról letérve, a Kosdi úton célszerű különösen óvatosan vezetnünk. És nem csak a sünök miatt, de a gyalogosok miatt is, akik zebra és járda híján szintén az életüket kockáztatják az úton való átkeléssel.

Bár Európában több sünfaj is él, Magyarországon csak a keleti sün (Erinaceus roumanicus) honos, amely nálunk 1901 óta védett. Eszmei értéke 25.000 forint! Ez a tüskés jószág a természetben jól ellenáll az őt érő támadásoknak, ám az ember természet-átalakító tevékenysége ellen védtelen. Így a mezőgazdaságban egyre nagyobb mennyiségben alkalmazott növényvédő szerek a sünöket is megtizedelik. A vegyszerezés miatt ugyanis a tápláléka fogyatkozik meg – eltűnnek a csigák, hernyók, giliszták, bogarak és egyéb rovarok. Ráadásul egyre nagyobb területeket építünk be, egyre nagyobb területeket hálóznak be autóutak. Emiatt lecsökken és szétdarabolódik a természetes élőhelyük. Nincs mit csodálkoznunk azon, hogy “Bejönnek a városba!”. Mi építettük be az erdőket, mezőket – ahogy egykor a Kisvakond című rajzfilmben is szemléletesen lefestették a gyerekeknek. A sünök megpróbálnak túlélni, alkalmazkodni hozzánk, emberekhez. Ráadásul kertjeinkben és parkjainkban rengeteg hasznot hajtanak a nagy mennyiségű, növénypusztító rovar elfogyasztásával. Cserébe mi is tegyünk meg annyit, hogy vigyázunk rá!

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a szépkorú Csugányi Antalnét

Néhány ötlet arra, mivel segíthetjük ennek a kedves kis négylábúnak a fennmaradását lakott környezetben.

• Beszéljük össze a szomszédunkkal és alul vágjunk „sünátjárót” a kerítésbe, egy kicsiny nyílást, amelyen át biztonságosan közlekedhetnek. Angliában egyre többen teszik ezt. Így a sünik nagyobb területeket tudnak bejárni, és ha eddig nem volt a kertünkben, ezután megjelenhet.

• Ha van kerti tavunk, tegyünk bele köveket, egyéb kapaszkodót, amelyeken kikecmereghet, ha ivás közben véletlenül belecsúszna.

ki nekik egy lapos tálkában vizet! Száraz időszakokban nagyon hálásak tudnak lenni érte.

• Tejet ne adjunk neki semmiképp, mivel laktózérzékeny. Szívesen eszik viszont macska-, esetleg kutyaeledelt.

• Hagyjunk a kertünkben kaszálatlan gyepfoltokat! Az ilyen magasfüves hagyásfoltok biztosítanak életteret a sünök élelméül szolgáló rovaroknak, és – nem mellesleg – rengeteg beporzó rovart is kinevelnek, táplálnak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bölcsődék napja - „Hivatástudattal a szívekben”

• Ha kénytelenek vagyunk patkánymérget kirakni, azt speciális, zárt tárolóban helyezzük ki, ahol csak a patkány fér hozzá.

• Mivel komposzthalomba, avarkupacba, rőzserakásba szeret bekuckózni, mielőtt bármilyen műveletbe kezdenénk, vizsgáljuk át, nincs-e bennük sün. Telelésüket is segíthetjük azzal, ha a kertünkben félreeső helyen, különösen a komposztáló mellett, fenntartunk olyan levelekkel fedett gallyköteget vagy rőzsehalmot, ahol zavartalanul telelhet.

• Ha novemberben olyan sünt találunk, melynek súlya nem éri el a 400 grammot, vegyük fel a kapcsolatot az illetékes hivatallal, mert nagy valószínűséggel nem fogja túlélni a telet, nincs elég zsírtartaléka hozzá. Bár a Fővárosi Állatkertben működik egy Sünispotály, nem mindig tudnak újabb állatot befogadni. Holnapjukon hasznos telefonszámokat is találhatunk a vadállatok mentésével kapcsolatban itt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyógyszerészek váci találkozója

2020 novemberében a váci Bagolybükk Környezet- és Természetvédő Egyesület két megkeresést is kapott a Deákvári főtér környékéről, kis súlyú sünökkel kapcsolatban. Az állatkertnek már nem volt kapacitása befogadni őket. Közelgett a tél, így már nem sok esélyük volt a sikeres áttelelésre. Az egyesület tagjai télire befogadták a sünöket, azóta is lelkesen etetik. Márciusban, mikor megjelennek az első felébredő sünök a természetben, őket is visszaengedik majd természetes élőhelyükre. Valószínűleg a Naszály lábához, hátha ott tovább élnek majd, mint az autók kerekei között.

A további süngázolások megakadályozására az egyesület szeretné, ha Vácon is kikerülnének sünökre figyelmeztető táblák a Kosdi útra. Ez példaértékűnek számítana országosan is. Magyarországon egyébként Budapest 12. kerületéből van tudomásunk hasonló táblákról, ott magánakció keretében kerültek ki. Nagy-Britanniában viszont 2019-ben hivatalosan is bevezették a sünökre figyelmeztető közúti táblákat. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments