Termelőknél folytatódhat tovább az új, hazai fejlesztésű biostimulátor tesztelése

Az Európai Unió támogatásával és az Európai Strukturális és Beruházási Alapok társfinanszírozásával a „VEKOP-2.1.7-15-2016-484: Új típusú biostimulátor prototípus kifejlesztése” című pályázat keretein belül fejlesztette ki a Natur Plasma H nevű terméket a váchartyáni székhelyű Moment Consulting K2 Kft. Biztató kísérleti eredményeket követően további, termelőknél végzett kísérletekkel folytatódhat tovább az új, hazai fejlesztésű biostimulátor tesztelése. A termék hamarosan minden gazdálkodó számára elérhetővé válik.

A fenntartható gazdálkodást elősegítő biostimulátorok, lombtrágyák és talajkezelő termékek piacán meghatározó szerepet betöltő, hazai tulajdonban álló cég 79,93 millió forintot nyert el a fejlesztésre a Széchenyi Terv 2020 keretében.

A projekt célja egy új típusú biostimulátor kifejlesztése volt új algafajokkal, valamint szerves és szervetlen komponensek hozzáadásával. A cég az elvégzett kísérletek során ezek különféle kombinációinak hatását vizsgálta a növények produktumára, terméseredményeire és a különböző stresszhatásokkal szembeni ellenállóképességük növelésére vonatkozóan. Utóbbi aspektus különösen fontos lehet, hiszen segítheti a gazdálkodókat a klímaváltozás okozta, egyre gyakrabban jelentkező szélsőséges időjárási viszonyokkal szemben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

A termék létrejöttében számos hazai vállalkozás és akkreditált kutatóintézet vállalt szerepet. Laboratóriumi vizsgálatokat végzett a Moment Consulting K2 Kft. kutatás-fejlesztési osztályán túl a BÁLINT ANALITIKA Mérnöki Kutató és Szolgáltató Kft. és a BB analitika, míg a kis- és nagyparcellás szántóföldi kísérletekben a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ – Növénytermesztési Önálló Kutatási Osztály, a Beta Kutató Intézet Nonprofit Kft., AgResearch Crop Service Kft., a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézet és számos gazdálkodó partner is szerepet vállalt.

A sikeres kísérletek eredményeképp létrejött a Natur Plasma H nevű új generációs biostimulátor, mely által a Moment Consulting K2 Kft. egyes növénykultúrák igényeihez igazított, hatékony receptúrákat tud alkalmazni a jövőben.

„A kutatóintézetek és kísérleti állomások vizsgálataiból származó eredmények nem okvetlenül tekinthetők általános érvényűnek a gazdaságok tábláira vonatkozóan. Természetesen a kutatóhelyek vizsgálatai lokációjukat és módszertanukat tekintve reprezentatívak, ugyanakkor a legjobb technológiát nem választhatjuk ki kizárólag ezekre alapozva. Azokat minden termelőnek a saját területén és termelési gyakorlata mellett mért eredményekkel is össze kell vetnie, hogy kiderüljön, mely biostimulátor anyagokat alkalmazhatja sikerrel. Épp ezért a kutatóintézetek és egyetemek által végzett tudományos eredmények további tesztelését termelőknél folytatjuk, rendszerint egytényezős összehasonlító kísérleteket végzünk, melyek során egy adott kezeléstípus, és egy kezeletlen kontroll terület eredményeit vetjük össze” – közölte Baráth Dávid, a szántóföldi kísérletek koordinátora.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

A tervek szerint a termék a közeljövőben minden gazdálkodó számára elérhetővé válik. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments