Valóságshow 25 méter magasban

Nem is tudom, hogy vannak-e még valóságshow-k a tévében, amik évtizedekkel ezelőtt nagy port kavartak. Ha vannak, onnan lehet tudni, ha az időjárásra keresünk rá a neten, akkor mindig az jelenik meg, hogy VV akárki ma este kivel bújt az ágyba, vagy meztelenül zuhanyozott-e a kamerák szeme láttára. Pedig én egy valóságshowt akarok népszerűsíteni. De nem ilyet.

Az én szereplőim is szexel-nek a kamerák előtt, és ráadásul 25 méter magasban egy távvezetékoszlop tetején, sőt életük nagy részét ott élik.
Mielőtt még az olvasó fantáziája beindul, talán most kell szólnom, hogy ők nem lefizetett exhibicionista emberek, hanem kerecsensólymok, akik távvezetékek oszlopaira kihelyezett műfészkekben költenek, és az ornitológusok, kutatási céllal kamerára veszik életüket. Így aztán figyelemmel kísérhetjük őket a párzási szokásaiktól a fészekben felcseperedő fiókáik kirepüléséig.

Na, de hogy kerülnek ezek a madarak az oszlopok műfészkeibe? – kérdezhetnénk. Évtizedekkel ezelőtt figyelték meg, hogy az ott ágfészket rakó varjak, hollók fészkeibe horgas csőrű ragadozómadarak költöztek be esetenként. Hamar kiderült, hogy nem is akármilyen ragadozók, hanem kerecsensólymok (falco cherrug, értéke 1 millió forint), akik fokozott védelmet élveznek, mert olyan kevés maradt belőlük. Az urbanizáció, és egyéb veszélyforrások alaposan lecsökkentették a populációjuk létszámát, és a szakemberek már attól tartottak, hogy kipusztulásra van ítélve a faj, amikor pont ilyen lehetetlen helyeken kezdtek költeni, ami csupa vas, de onnan legalább belátható a mező, az ott bujkáló kisemlősök, amik az ő fő táplálékukat jelentik. Ma már ezeken az oszlopokon több mint 100 kerecsensólyom pár költ sikeresen évente. A költésüket speciális kamerával figyelik meg a tudósok, akik szeretnék tudni miből és mennyit kell zsákmányolniuk ahhoz, hogy a fiókáikat felneveljék és életerős ragadozókká válhassanak, biztosítja e a természet számukra ezt az élelem mennyiséget.


Szeretné elolvasni cikkünket? Jelentkezzen be! Vagy csatlakozzon hozzánk! Indítsa el a 14 napos ingyenes próbaolvasási időszakot!


 

Kérjük, támogassa a független váci újságírást azzal, hogy cikkeinket olvassa és előfizet lapunkra!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments