A Párbeszéd a helyben élők és a Duna környezetének védelmében indít petíciót

A Dunai Hajóút Fejlesztési Program keretében a kormány tervbe vette a Duna medrének kikotrását és az áruszállítási forgalom megnövelését, miközben a Duna szinte teljes itthoni szakasza a Natura 2000 hálózat része. A Párbeszéd környezetvédelem és a helyben élők érdekében online petíciót indít azért, hogy a tervezés során kérjék ki a helyi érintett önkormányzatok véleményét – írják sajtóközleményükben, melyet Kurnász Anikó, a Párbeszéd választókerületi elnöke és Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője írt alá.

A program megvalósítása várhatóan különböző mederszabályozási, kotrási, gátépítési munkákkal járhat a teljes Duna-szakaszon. Maga a beruházás is pusztíthatja az értékes Duna-menti, védett, Natura 2000 területeket, a jövőben kiépülő kikötőről és logisztikai infrastruktúráról nem is beszélve. Azonban azzal, hogy a Duna az év közel minden napján hajózhatóvá válik, a lakosok csak veszíteni fognak. A tranzitforgalom növekszik, amely szennyezheti a vizet, ronthat a vizek ökológiai állapotán, előtörhetnek az invazív fajok, és nem utolsósorban erodálja a partokat, ami a Szentendrei-sziget parti szűrésű ivóvízbázisaira is hatással lehet. De nemcsak a vízi világ, hanem a környező ártéri területek élővilága – köztük számtalan védett fajjal – is veszélybe kerülhet – írják.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Élővilágbarát kert átadó ünnepség április 27-én a váci Pannónia Házban, palántabörzével, szakmai és gyermekprogramokkal

A jelenlegi trendekből következtetve a Duna hajózhatóságának fejlesztésével várhatóan továbbra is csupán tranzitország lennénk, vagyis a beruházási és fenntartási költségek és a várható hidrológiai és ökológiai hatások ellenére sem hazánk lenne az elsődleges haszonélvező, kárviselés szempontjából azonban elsődleges elszenvedők volnánk.

A Párbeszéd szeretné megelőzni, hogy a Fidesz-KDNP-kormány a Dunai Hajóút Fejlesztési Program tervezésében a Duna medrének komoly, természetromboló átalakításával hozza létre a dunai teherhajózási, szállítmányozási utakat; továbbá elérni azt is, hogy minden környezeti beruházás tervezése során, az ott élők érdekeinek figyelembe vételével, egyeztessen a helyi önkormányzatokkal.

Ennek érdekében „Egyeztetést a természetközeli Dunakanyarért!” címmel a Párbeszéd online petíciót indít.

„Csak annyit szeretnék hozzátenni a közleményünkhöz, hogy mivel a Duna kersztülfolyik az  egész országon, ennek országos jelentősége van – mi itt a Dunakanyarban indítottuk meg a petíciót, mint a leginkább érintett területről. Nagyon fontos hogy galvanizálni tudjuk a helyi érdekelteket: zöldeket, lakossági fórumokat, önkormányzatokat, mert ez terv – nem véletlenül – szinte észrevétlenül lett meghirdetve. Ez a petíció csak a kezdet, hamarosan jelentkezünk további lépésekkel – addig is nagyon fontos számunkra, hogy támogatásukról biztosítsanak” – nyilatkozta lapunknak Kurnász Anikó. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments