A váci doktornő filmet készítene a demenciáról

Dr. Nagy Szilvia egy váci pszichiáter szakorvos és pszichoterapeuta és csapata, a Nefelejcs című és demencia témájú projektjével bejutott a Richter Gedeon Gyógyszergyár által alapított Richter Anna Díj döntőjébe. Projektjük egy az időskori demenciát a páciens szemszögéből bemutató kisjátékfilmen keresztül széleskörű társadalmi párbeszédet kezdeményezne. A film forgatókönyvíró rendezője a szintén váci illetőségű Chilton Flóra.

A Nefelejcs a társadalom számára a demens emberek furcsa viselkedéseinek megértését és elfogadását elősegítő, érzékenyítő beszélgetésre alkalmas, témaindító kisfilm, mely egyben segíti a laikusokat a betegség korai felismerésében. Az idős, demens főszereplő hétköznapi kálváriája kívülállók számára érzékletesebben, érthetőbben teszik láthatóvá a különös viselkedés mögött meghúzódó okokat, egy elsőre „láthatatlan” problémát.

Honnan a szakmai érdeklődés a demencia irányába? Személyes érintettség okán vagy egyszerűen csak így alakult – kérdeztük Dr. Nagy Szilviától.

-A személyes érintettségen túl a praxisomban is azt látom, hogy az elöregedő társadalomban és a – szerencsére – hosszabb élettartam kapcsán is egyre nagyobb számot tesznek ki az idősek, és az ő köreikből kerülnek ki főleg a demenciával élő páciensek. Így tehát több az érintett is, hiszen szinte minden családban van demens beteg, vagy ismerünk olyat ahol van.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

Hogy látja pszichiáterként ezt a jelenséget?

-Egy lassan javuló tendenciát látok, kevesebb a stigma, több a megértés, és egyre több kezdeményezés születik irányukba.

Hogyan jellemezné a velük való munkát?

-A betegség krónikus, és nem gyógyítható, de fontos a részletes kivizsgálás, kedvező esetben a gyógyszerekkel való lassítás. A hangsúly a folyamatos gondozáson van, szoros egységben a hozzátartozókkal, a családdal, és legalább olyan fontos az ő támogatásuk is, megelőzendő a kiégésüket.

A közelmúltban Ön és a csapata bejutott a Richter Anna Díj orvos kategóriájának a döntőjébe. Elmesélné, hogy pontosan miről is szól ez a projekt?

-Projektünk egy az időskori demenciát a páciens szemszögéből bemutató kisjátékfilmen keresztül széleskörű társadalmi párbeszédet kezdeményezne. A Nefelejcs c. kisfilm a társadalom számára a demens emberek furcsa viselkedéseinek megértését és elfogadását elősegítő, érzékenyítő beszélgetésre alkalmas, témaindító kisfilm, mely egyben segíti a laikusokat a betegség korai felismerésében.

Milyen módon?

-Egy olyan kisjátékfilmet szeretnénk készíteni, ahol az idős, demens főszereplő egy napját mutatnánk be, amikor is a főhős elindul meglátogatni a férje sírját, azonban a betegsége miatt az út során nem várt komplikációk adódnak. Ennek a kálváriája a kívülállók számára érzékletesebben, érthetőbben teszik láthatóvá a különös viselkedés mögött meghúzódó okokat, egy elsőre „láthatatlan” problémát.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

Milyen korosztályt szeretnének megszólítani?

-A gyermektől, az idősekig mindenkit, hiszen az unokák is érintettek lehetnek, mint hozzátartozók, és fontos, hogy a koruknak megfelelő szinten nekik is elmagyarázzuk az állapot lényegét. A film olyan helyzeteket ábrázol, ahol óhatatlanul belegondolunk, hogy milyen lehet demensnek lenni? Mit lát, hall vagy érez az, aki ebben a betegségben szenved? Vagy akár azt is, hogy mit érezhet egy hozzátartozó, akit esetleg már nem ismernek meg?

Honnan jött a gondolat, hogy orvosként egy film elkészítésébe vágjon bele?

-Egy szerencsés véletlen találkozás kapcsán kértek fel a film készítői kreatív szakértőnek, még a forgatókönyv írás időszakában. Nagyon élveztem, ahogyan az én szakorvosi nézőpontom találkozott a filmes ábrázolás lehetőségeivel, nagyon inspiráltak ezek a beszélgetések, jól esett kilépni a tudomány világából, kicsit belépni a művészet eszköztárába.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az autizmus világnapján helyezz kék papírvirágot az ablakba!

Mi vezérelte Önöket?

-Arra gondoltunk, hogy a szavak világán túl, amit én a napi gyakorlatban használok a páciensekkel, olyan nonverbális csatornákhoz jutnánk így el, ami másképpen láttatja ezt a jelenséget, a színek, hangulatok, fények, zenék, a képi világ formájában.

És mit tehetnek az Olvasóink, ha ők is szívesen megnéznék a Nefelejcs című filmet?

-Hát azért előbb még a verseny döntőjét meg is kell nyerni, és csak akkor láthatunk neki a forgatásnak. Remélem elég szavazatot kapunk a közönségszavazáson, vagy ha nem, hát a zsűri a mi projektünket választja ki, ez esetben a film egy éven belül elkészülhet.

Hol találkozhatunk majd a filmmel?

-Először fesztiválokon tervezzük bemutatni, de utána remélem megtekinthető lesz a televízióban és az interneten is.

És végül hol szavazhatunk?

-A richterannadij.hu honlapon.

Sok sikert kívánunk!

-Köszönjük! ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments