Befejeződött a Váci Távhő kazánházi korszerűsítése

A Széchenyi 2020 program keretében a Váci Távhőszolgáltató Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság 55,62 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a „Váci Távhő Nonprofit Közhasznú Kft. kazánházi korszerűsítése” elnevezésű, KEHOP-5.3.1-17-2017-00031 azonosító számú projekt megvalósítására.

A beruházás összesen 111,24 millió forintból valósult meg, amit 50 %-ban az Európai Unió, a fennmaradó részt, pedig a központi költségvetés finanszírozott. A projekt támogatási összegéből a Váci Távhőszolgáltató Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság részesül az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság konzorciumi vezetésével.

Vácon, az érintett három kazánházban a távhőellátást biztosító kazánok nem feleltek meg az elvárt műszaki és energiahatékonysági követelményeknek.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében megvalósult rekonstrukció során a meglévő kazánok egy részét kicserélték korszerű kondenzációs melegvizes kazánokra, emellett az új készülékek üzembiztosításához kapcsolódó gázvezetéki-, füstgázelvezetési- és elektromos rendszerek korszerűsítése is része volt a projektnek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elkészült a Vác Városért Választási Egyesület kompenzációs litája

A Deákvári főúti kazánház 196 lakás fűtését és HMV ellátását biztosítja. A hőellátó rendszer jellemzője, hogy a kazánházban van a HMV hőcserélő, a fűtés pedig direkt rendszerű, közvetlenül a kazánokról történik az ellátás. A hőellátást a közelmúltban végrehajtott fejlesztés eredményeként egy korszerű kazán, és további három, régebbi gyártású gázkazán, összességében 2,89 MW összteljesítményű hőtermelő berendezés látta el.

A rekonstrukció során megmaradt a 960 kW teljesítményű kazán, ugyanakkor a többi kazánt elbontották, és helyettük beépítésre került egy-egy 600 kW, 500 kW, 200 kW teljesítményű kondenzációs gázkazán. Továbbá a régi fűtési keringtető szivattyúk helyett rekvenciaváltóval ellátott két új szivattyút telepítettek.

Az Újhegyi úti kazánház 72 lakás fűtését és HMV ellátását biztosítja. A rendszer kiépítése és a szabályozási rendszere a Deákvári főútihoz hasonló. A hőellátást egy korszerű, alacsony hőmérsékletű, és két régebbi gázkazán – összességében 1,46 MW összteljesítményű hőtermelő kapacitás biztosítja.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Élővilágbarát kert átadó ünnepség április 27-én a váci Pannónia Házban, palántabörzével, szakmai és gyermekprogramokkal

A projekt megvalósítása során, az Újhegyi úton megmaradt egy kazán, a többi elbontásra került. Helyettük beépítettek egy 300 kW és egy 200 kW teljesítményű kondenzációs kazánt, továbbá a régiek helyett két frekvenciaváltóval ellátott keringtető szivattyút.

A Szent István téri kazánház 112 lakossági és 6 közületi fogyasztó részére végez fűtésszolgáltatást – az ellátott épületekben lakásonként önálló HMV előállító berendezés működik – az ellátást egy korszerű és két régebbi gázkazán biztosítja.

A Szent István téri kazánház rekonstrukciója keretében megmaradt az alacsony hőmérsékletű kazán, a másik két kazánt elbontásra került, ugyanakkor helyettük beépítettek egy 600 kW teljesítményű kondenzációs kazánt, továbbá a régiek helyett 5db frekvenciaváltóval ellátott keringtető szivattyút.

A projekt keretében megvalósított korszerűsítés eredményeként a várható földgáz megtakarítás 2 983 GJ/év, a keringtetésre felhasznált villamos energia vonatkozásában a várható megtakarítás 10 314 kWh/év.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vajda Lajos és Szentendre – vándorkiállítás a művelődési központban

„Váci Távhő Nonprofit Közhasznú Kft. kazánházi korszerűsítése” című projekt elszámolható összköltsége 111 246 098 forint, melyből az európai uniós támogatás összege 55 623 049 Forint, 6 118 539 Forint hazai társfinanszírozású, a fennmaradó részt, pedig a Váci Távhő Nonprofit Közhasznú Kft. önerőként biztosította. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments