Beporzóbarát körforgalom: a Bagolybükk egyesület akciója Kisvácon

Évelő, hasznos rovarokat vonzó növényekkel ülteti be a kisváci körforgalmat a Bagolybükk egyesület. A civilek saját forrásból és adományokból valósítják meg tervüket, céljuk pedig, hogy egy látványos, egyben természetközeli és beporzóbarát köztéri kertet hozzanak létre. A körforgalom megújított ágyásaiba többek között varjúhájat, pünkösdi rózsát, nárciszt, levendulát, törpemandulát és fürtös gyöngyikét telepítenek. A szervezőket növényfelajánlásokkal és kétkezi munkával is sokan segítik, és még most sem késő bekapcsolódni: április elsején még folytatódik a közösségi munka – írja az estv.hu.

Újabb zöldterületet alakít biodiverz, beporzóbarát kertté a Bagolybükk Egyesület. A helyi civil szervezet kiemelt célja, hogy Vác minél több pontján legyen olyan, természetközeli növényzet, amely tápanyagot, élőhelyet, illetve rejtekhelyet biztosít a hazai állatvilág különféle fajainak, kezdve az apró rovaroktól egészen a rovarerő madarakig.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vajda Lajos és Szentendre – vándorkiállítás a művelődési központban

„Egyre több ilyen kis sziget kéne a városba, mert annyira sok területet építünk be, aszfaltozunk le, kövezünk le, illetve ahol állunk is gyakorlatilag itt is látszik, hogy lennének, lesznek itt vadvirágok, de nagyon kicsire kaszálunk, tehát 10 centi. Itt nem nagyon lesz növény, nem is szór magokat. És ezért is van egy koncepciónk, hogy ökológiai hálózat felé próbálunk elmozdulni a várossal – mondta Szabadfalvi András, a Bagolybükk Környezet- és Természetvédelmi Egyesület alapító tagja  a televíziónak nyilatkozva.

Míg a mozaikos kaszálással kialakított terület a rovarevő madarakat –köztük a csökkenő számú fecskéket- is tudja szolgálni, addig a mostani akcióval elsősorban a beporzóknak biztosít lelőhelyet az egyesület. Szabadfalvi András azt mondta: a forgalom ellenére – ha kisebb számban is -, de használatba veszik majd a kertet a rovarok, amely nemcsak mézelőként, nektárforrásként, hanem látványos és fenntartható virágoskertként is funkcionál majd.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

„Egyrészt szempont volt, hogy lehetőleg minél több őshonos növény legyen, de ha nem, akkor is felajánlásként itteni kerti növények, és ezen kívül ugye az év különböző szakában mindig virágozzon, tehát legyen mindig virágzó növény, és beporzóbarát legyen, tehát méheknek, lepkéknek, poszméhecskéknek. Ez mind-mind méhlegelő. És ezen kívül fenntartható legyen, tehát mindegyik évelő, erre is nagyon figyeltünk – mondta.

Így egyszerre lesz szép, hasznos és alacsony költséggel fenntartható, teszi hozzá Szabadfalvi András, itt ugyanis csak locsolni kell, esetleg évente egyszer rendbe tenni, de nem lesznek idényszerűen cserélgetve a növények. Mostantól többek között levendula, pünkösdi rózsa, nőszirom, törpemandula, nárcisz, varjúháj és gyapjas tisztesfül díszíti a kisváci körforgalmat. Kezdeményezésükhöz már a meghirdetéskor sokan csatlakoztak, virágfelajánlásokkal és munkájukkal egyaránt sokan segítettek-mondta el szervező. A beültetés még nem ért véget, aki szeretne, az egyesülettel egyeztetve csütörtökön még beszállhat az akcióba. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments