Dr. Beer Miklós alapítványa tűzifát osztott, bővíti a kamerarendszert Ságújfalun

A világjárvány a dr. Beer Miklós nyugalmazott püspök által létrehozott Szent Ferenc Szegényei Alapítvány munkáját is megnehezíti Ságújfalun. Az elmúlt hetekben mégis támogatóik segítségével több eredményről is beszámolhatnak.

A Szent Ferenc Szegényei Alapítvány 2020-ban csatlakozott a Máltai Szeretetszolgálat országos lefedettségű Jelenlét programjához, mely a legszegényebb települések felkarolását tűzte ki célul. A szervezet a Nógrád megyei Ságújfalun dolgozik.

„Az elmúlt napokban az önkormányzattal egyeztetve az öt leginkább rászoruló nagycsalád között osztottunk szét öt köbméter hasított tűzifát.

A tél folyamán súlyos baleset, gázrobbanás történt egy, a helyi lakosságot rendszeresen segítő vállalkozó otthonában. A kár meghaladta az ötmillió forintot. A helyreállításhoz Beer Miklós kuratóriumi elnök – alapítványunk anyagi lehetőségeinkhez mérten – készpénztámogatást adott át.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megtisztul az új csónakház melletti terület, sportolásra és piknikezésre is lesz hely

Munkatársaink februártól heti rendszerességgel kézműves foglalkozásokat tartanak 15-20 gyermek részére az ideiglenes jelenlétponton. Büszkék vagyunk rá, hogy egyre többen vesznek részt ezeken az alkalmakon, melyekre sok szülő is ellátogat” – írják honlapjukon.

Több mint száz háztartásban jártak

A világjárvány megakadályozta a tervezett komplex szemészeti szűrővizsgálatot (Nógrád megye jelenleg is az egyik legfertőzöttebb területe az országnak), ugyanakkor az alapítvány munkatársai – a Máltai Szeretetszolgálat követelményrendszere alapján – felállították az úgynevezett településdiagnózist.

„Több mint száz háztartást látogattunk végig, a polgármesteri hivatal közreműködésével feltérképeztük, melyik családnak mire van szüksége. Ez alapján alkottuk meg cselekvési tervünket, és kezdődnek a leginkább rászoruló háztartásokban a különféle felújítási munkák: tetőjavítás, nyílászárócsere (van ház, ahol olyan rossz az ablak szigetelése, mintha csak egy függöny lenne helyette), penészesedést számolunk fel” – írják.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Április 17-től ismét látogathatók a misék a Váci Egyházmegyében

Szintén a Máltai Szeretetszolgálattal közösen indul kiskertprogramuk is. Vetőmagot biztosítanak a lakosság számára, ugyanakkor elvárásuk, hogy takarítsák ki és ássák fel a kerteket. Amennyiben ennek az előfeltételnek eleget tesznek, tanácsadással is segítik őket, megmutatják, mit, mikor és hogyan kell elültetni, továbbá hetente nyomon is követik a tavaszi munkákat.

„Ságújfalun jelenleg nincs zebra a főúton, ennek kialakítása, valamint a térfigyelőrendszer bővítése is a közeljövő feladata. Utóbbi nemcsak a közbiztonság javítását, hanem az illegális szemétlerakás felszámolását is segíti majd. Áprilisi szemétszedő akciónkhoz várhatóan több nagy méretű konténerre lesz szükség. Az illegális szemétlerakás jelenleg nagyban kedvez a patkányok elszaporodásának.”

Épül már a Jelenlétház is, melynek átadását májusra tervezik. Az iskola mögötti épület felújítása folyamatosan zajlik, köszönhetően sokak munkájának és felajánlásainak. Az új épületben vizesblokkot is kialakítanak, itt tudnak majd mosni és tisztálkodni azok, akiknek erre otthon nincs lehetőségük.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szemétszedés összefogással, amit még az erdei törpök is támogattak

„Ezúton is köszönjük mindazok felajánlását, akik céljaink megvalósítását segítik adományaikkal. A támogatásokat az alábbi számlaszámra történő befizetéssel tudjuk fogadni: OTP Bank 11742094-26993856” – írja a Szent Ferenc Szegényei Alapítvány honlapja. ♦

14 napos próbaolvasás!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments