Dr. Molnár Lajos: a nemzet dolga is az, hogy szabad legyen

A koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetre tekintettel városunkban idén is formabontó módon történt emlékezés és főhajtás az 1848-as forradalom és szabadságharc hősei előtt tisztelegve – írja a vac.hu.

A Kossuth téren a Himnusz dallamai után dr. Molnár Lajos nyugalmazott iskolaigazgató emlékezett a 173 éve történtekre. Városunk korábbi alpolgármestere szólt arról, hogy – mint amint az emberek önmaguk – a nemzet dolga is az, hogy szabad legyen. És amennyiben ez nincs így, előtör az elemi igény arra, hogy ez megváltozzon. Az 1848-as események során az elnyomás alól talpra állt az ország, kifejezve azt, hogy ne rabok legyünk, hanem szabadok. Felidézve az egykor eseményeket és helyszíneket, dr. Molnár Lajos hangsúlyozta: a magyar népet soha nem lehetett térdre kényszeríteni, aminek fénylő szimbólumai az 1848-as forradalom és szabadságharc történései. „Most perc-emberkék dáridója tart, De építésre készen a kövünk, Nagyot végezni mégis mi jövünk. Nagyot és szépet, emberit s magyart.” – idézte végül Ady Endre versét a szónok.

A tiszteletadás további helyszínei a hagyományoknak megfelelően a Petőfi és a Landerer emléktáblánál, a Honvédemlékműnél, valamint az alsóvárosi temetőben a honvéd áldozatok síremlékénél volt. A kegyelet koszorúit Matkovich Ilona polgármester, Kiss Zsolt alpolgármester, Inotay Gergely alpolgármester, Fehér Zsolt bizottsági elnök továbbá a média képviselői helyezték el az emlékhelyeknél. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments