Egyre több a beteg gyerek, ezért vegyük komolyan a járványt – kéri a váci gyermekorvos

Már több mint ezer megosztás felett jár dr. Soltész Andrea váci, házi gyermekorvos bejegyzése, amelyet pénteken tett közzé. Ebben azt írja, hogy a héten megnőtt a helyi gyermekek körében a COVID fertőzés, mivel szerinte nem vesszük elég komolyan a védekezést.

„Ez a hét is öt munkanapból állt. Hétfőhöz képest péntekre a COVID tüneteket mutatók száma többszörösére nőtt, a tesztkéréseink napi száma a 20-hoz közelített. Az eltelt közel 1 év alatt ennyi eset nem fordult elő a gyerek korúak között” – írja Facebook oldalán.

Szerinte ez csak a kezdet, és mindez azért történik, mert nem vesszük elég komolyan a járványt.

„Október elején igazoltan COVID pozitív nagylány, most ismét pozitív PCR tesztet produkált, tünetekkel…Vajon megszűnt a fertőzésen átesés utáni természetes védettsége, vagy összeszedte a mutánst, amivel még nem találkozott? Valószínűleg mindegy, szerintem inkább az utóbbi. De a gyerekek részére még nem létezik beadható COVID ellenes oltás” – teszi hozzá.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Koronavírus: megint szerdán és pénteken lesz Vácon a szűrőbusz

Bár sokan azt gondolják, hogy a gyerekeknél szinte tünetmentesen zajlik a fertőzés, nem viseli meg őket. A doktornő azonban felhívja a figyelmet, hogy sajnos nem így van. Már több cikk foglalkozik a több szervrendszert érintő gyulladással, ami hetekkel, hónapokkal a lezajlott fertőzés után alakul ki.

„Egyre több – főleg iskolás korú – gyermeknél panaszolnak kifejezett fáradságot, hetekig tartó hőemelkedést, lázat. A gyerekek egymást fertőzik a közösségekben, mert nem vesszük komolyan a tüneteket, vagy ha ajánljuk a teszt elvégeztetését, akkor azt mondják nagyon kellemetlen, hogy az orrukba, az agyukig ledugják a pálcát” – írja.

Szerinte ez nem jó hozzáállás, hiszen ezzel a veszélyeztetik a többiek egészségét is! De sajnos olyan törvény még nem létezik, hogy valakit ezért szankcionálni lehessen.

„Vácott a héten több iskolai osztályt már karanténba helyeztek, szerencsére. Csak az a baj, hogy mire a teszt eredménye megjön, addig 4-5 nap eltelik. Ha értelmes az “érintett”, már értesítette a környezetét, hogy maradjon otthon, szól az orvosának, szól a közösségben! Tapasztalatom szerint azért az így viselkedők többségben vannak az “igen, pozitív lett, de azért a testvérei mehetnek közösségbe, ugye, hisz nekik semmiféle tünetük nincs.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szemétszedés összefogással, amit még az erdei törpök is támogattak

Dr. Soltész Andrea szerint az is gond, hogy egy év után sincsenek egyértelmű szabályok, és egyértelmű intézkedési folyamatok. Úgy véli, hogy a gyors és egyre több fertőzést megint csak a gyerekközösségek bezárásával lehetne megállítani.

Felhívj a figyelmet arra is, hogy a felnőttek csak a védőoltás beadatásával tudnak védekezni. „Persze, hogy sok mindent még nem tudunk az oltásokról, de sok mindent már tudunk! És kell! Aki teheti, oltassa be magát” – javasolja.

Végül pedig arra kéri a szülőket, hogy ha tünetes a gyermekünk, tartsák otthon és konzultáljunk az orvosukkal! Ha ő ajánlja a tesztet, akkor ne ellenkezzenek!

„A teszt megkérése, már egyenlő a karantén felvételével, amíg meg nem érkezik az eredmény! Ha pozitív az eredmény – de már az orvos által felvetett gyanú esetén is – értesítsük a gyermek közösségét, hogy a többiek is jobban figyeljenek! Azt hiszem, csak az az ember veszi még mindig félvállról a körülöttünk zajló COVID fertőzést, akinek a családjában még nem történt emiatt tragikus eset, de sajnos egyre kevesebb az ilyen “szerencsés” ember” – írja dr. Soltész Andrea.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megtisztul az új csónakház melletti terület, sportolásra és piknikezésre is lesz hely

Időközben kiderült, milyen szabályozás vonatkozik a gyerekekre, akik betegek lesznek. A doktornő ezt megosztotta, hogy segítse a szülőket. (Képünkön dr. Soltész Andrea a Hattyú-díj átvételekor)

14 napos próbaolvasás!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments