Egyre több a beteg gyerek, ezért vegyük komolyan a járványt – kéri a váci gyermekorvos

Már több mint ezer megosztás felett jár dr. Soltész Andrea váci, házi gyermekorvos bejegyzése, amelyet pénteken tett közzé. Ebben azt írja, hogy a héten megnőtt a helyi gyermekek körében a COVID fertőzés, mivel szerinte nem vesszük elég komolyan a védekezést.

„Ez a hét is öt munkanapból állt. Hétfőhöz képest péntekre a COVID tüneteket mutatók száma többszörösére nőtt, a tesztkéréseink napi száma a 20-hoz közelített. Az eltelt közel 1 év alatt ennyi eset nem fordult elő a gyerek korúak között” – írja Facebook oldalán.

Szerinte ez csak a kezdet, és mindez azért történik, mert nem vesszük elég komolyan a járványt.

„Október elején igazoltan COVID pozitív nagylány, most ismét pozitív PCR tesztet produkált, tünetekkel…Vajon megszűnt a fertőzésen átesés utáni természetes védettsége, vagy összeszedte a mutánst, amivel még nem találkozott? Valószínűleg mindegy, szerintem inkább az utóbbi. De a gyerekek részére még nem létezik beadható COVID ellenes oltás” – teszi hozzá.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét örökbefogadó és sétáltató nap szombaton a Zöld menedék telephelyein

Bár sokan azt gondolják, hogy a gyerekeknél szinte tünetmentesen zajlik a fertőzés, nem viseli meg őket. A doktornő azonban felhívja a figyelmet, hogy sajnos nem így van. Már több cikk foglalkozik a több szervrendszert érintő gyulladással, ami hetekkel, hónapokkal a lezajlott fertőzés után alakul ki.

„Egyre több – főleg iskolás korú – gyermeknél panaszolnak kifejezett fáradságot, hetekig tartó hőemelkedést, lázat. A gyerekek egymást fertőzik a közösségekben, mert nem vesszük komolyan a tüneteket, vagy ha ajánljuk a teszt elvégeztetését, akkor azt mondják nagyon kellemetlen, hogy az orrukba, az agyukig ledugják a pálcát” – írja.

Szerinte ez nem jó hozzáállás, hiszen ezzel a veszélyeztetik a többiek egészségét is! De sajnos olyan törvény még nem létezik, hogy valakit ezért szankcionálni lehessen.

„Vácott a héten több iskolai osztályt már karanténba helyeztek, szerencsére. Csak az a baj, hogy mire a teszt eredménye megjön, addig 4-5 nap eltelik. Ha értelmes az „érintett”, már értesítette a környezetét, hogy maradjon otthon, szól az orvosának, szól a közösségben! Tapasztalatom szerint azért az így viselkedők többségben vannak az „igen, pozitív lett, de azért a testvérei mehetnek közösségbe, ugye, hisz nekik semmiféle tünetük nincs.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb polgármester-jelölt száll ringbe Vácon: a VVVE jelöltje dr. Csereklye Krisztina

Dr. Soltész Andrea szerint az is gond, hogy egy év után sincsenek egyértelmű szabályok, és egyértelmű intézkedési folyamatok. Úgy véli, hogy a gyors és egyre több fertőzést megint csak a gyerekközösségek bezárásával lehetne megállítani.

Felhívj a figyelmet arra is, hogy a felnőttek csak a védőoltás beadatásával tudnak védekezni. „Persze, hogy sok mindent még nem tudunk az oltásokról, de sok mindent már tudunk! És kell! Aki teheti, oltassa be magát” – javasolja.

Végül pedig arra kéri a szülőket, hogy ha tünetes a gyermekünk, tartsák otthon és konzultáljunk az orvosukkal! Ha ő ajánlja a tesztet, akkor ne ellenkezzenek!

„A teszt megkérése, már egyenlő a karantén felvételével, amíg meg nem érkezik az eredmény! Ha pozitív az eredmény – de már az orvos által felvetett gyanú esetén is – értesítsük a gyermek közösségét, hogy a többiek is jobban figyeljenek! Azt hiszem, csak az az ember veszi még mindig félvállról a körülöttünk zajló COVID fertőzést, akinek a családjában még nem történt emiatt tragikus eset, de sajnos egyre kevesebb az ilyen „szerencsés” ember” – írja dr. Soltész Andrea.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Marton Zsolt megyéspüspök tárlatvezetése szombaton - Memento 30

Időközben kiderült, milyen szabályozás vonatkozik a gyerekekre, akik betegek lesznek. A doktornő ezt megosztotta, hogy segítse a szülőket. (Képünkön dr. Soltész Andrea a Hattyú-díj átvételekor)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments