Ma a tiszta levegő nagy értéknek számítana Vácon is, de tenni kellene érte

„Az ember akkor fog odafigyelni a levegőszennyezésre, ha fájni fog neki a lélegzetvétel, de akkor már késő lesz.” (John Biosfera Valentin) Szó szerint nagy port kavart az 1990-es évek elején, amikor általános iskolások vérvizsgálatából kiderült, hogy magasabb a légszennyezésből eredő nehézfém expozíció, mint az a megengedett egészségügyi határérték. A város rövid-, közép- és hosszútávon tervezett a szennyezés csökkentésre.

Elkezdték az iskolákat és lakótelepeket a kettes úttól „biofallal” elválasztani, az emberi életre veszélyes légszennyező gyárak tevékenységét leállítani (pl. Producem Kft.) a kevésbé szennyezőket levegőmérésre kötelezni. A városban három, folyamatos mérőállomást telepítettek és volt, aki folyamatosan figyelte az eredményeket, tájékoztatta a lakosságot az esetleges veszélyről. Mobil mérőkocsikkal elkezdték a kettes út szennyezését bemérni, és az eredmények alapján sikerült elérni a hosszú távra kitűzött legnagyobb célt, az elkerülő út megépítését.

Vác az ország városainak példaképe lett, ahol nem csak a törvényi kötelezettségeket vették számba, hanem a város mindent megtett a lakók egészségének védelme érdekében.

Azóta eltelt harminc év és mintha megfeledkeztek volna a városra leselkedő légszennyezés elleni küzdelemről. A biofalak még állnak a kettes út mentén, de már elvadultak, és helyenként ez okot ad a kivágásukra. A három folyamatosan működő mérőállomásból egyet hagytak meg, és azt is a legforgalmasabb helyről, (Szent István térről) egy biofal mögötti lakótelep mellé telepítették. Közben a gépkocsik mennyiségének növekedése miatt nem csak az elkerülő út – amit ma már függetlenül a sebességkorlátozástól és a sávok mennyiségétől A2 autópályának neveznek – lett zsúfolt, hanem a város útjain is reggel és délután soha nem tapasztalt sorok, dugók mutatkoznak. Pedig mennél többet áll a forgalom, annál nagyobb a szennyezőanyag kibocsátás.


Szeretné elolvasni cikkünket? Jelentkezzen be! Vagy csatlakozzon hozzánk! Indítsa el a 14 napos ingyenes próbaolvasási időszakot!


 

Kérjük, támogassa a független váci újságírást azzal, hogy cikkeinket olvassa és előfizet lapunkra!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

1 Comment
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments