Matkovich Ilona hétfőn a Miniszterelnökségen egyeztetett

Hétfőn délután mintegy háromnegyedórás, a kijelölt miniszteri biztossal történő egyeztetésen vett részt a Miniszterelnökségen Matkovich Ilona polgármester. A tárgyalás témája: a központi elvonások és önkormányzati bevételt csökkentő korlátozások Vácot érintő kompenzációja – írja a vac.hu.

Vezetőinket felkészülten várták a tárgyalópartnerek, akik előzetesen tájékozódtak a váci problémákról. Matkovich Ilona ezeken felül tájékoztatást adott városunk olyan konkrét, a kieső bevételek által okozott gondjairól, mint például a művelődési központ és az uszoda működését veszélyeztető állapota, továbbá az útkarbantartás nehézségei mellett a turisztikai fejlesztésre már több éve városunknak megítélt, de máig nem lehívható 4 milliárdos központi forrás.

Tárgyalópartnereink példaként említették a váci közétkeztetés gyakorlatát, amely Vácon az iskolák működtetésének központosítása mellett önkormányzati feladat maradt és több száz milliós veszteséget jelent.

Ahogyan a hírek szerint a hasonló, nem kormánypárti vezetésű 25 ezresnél népesebb települések vezetőivel, a váciakkal is közölték: szabad felhasználású finanszírozást kompenzációként valószínűleg nem fog adni a kormány. Ilyen forrásokat még az elmúlt év végén a helyi iparűzési adófelezésről hozott kormánydöntést követően szinte csak kormánypárti vezetésű városok kaphattak működtetésre. (Mint ismert, a 25 ezer lakosnál kisebb lélekszámú települések pedig két részletben teljes kompenzációt kapnak az iparűzési bevételkiesés kiegyenlítésére.)

Az ígéret szerint majd egy, az adott település által összeállított és a tervezett fejlesztésekről szóló elképzeléseket tartalmazó anyagot vizsgálnak meg és később egyedi elbírálás alapján a kormány dönt a városunk esetében is a több száz milliós bevételkiesés kompenzálásáról.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments