Matkovich Ilona: néha meg kell állni, és köszönetet mondani

Néha meg kell állni, és köszönetet mondani – ezzel a címmel írta legújabb bejegyzését Matkovich Ilona polgármester a közösségi oldalon. Mint a városvezető emlékeztet rá, tavaly is ilyenkor kezdődött meg az első karantén időszaka, hiszen felütötte fejét a koronavírus járvány Magyarországon is.

„Emlékszem, március 15-e vasárnap délután összehívtam a vezetőtársaimat, hitetlenkedve néztünk egymásra, hogy ez tényleg velünk történik, és hogy valaki mondja meg, mit kell csinálni. Hamar rájöttünk, semmi sem lesz már úgy, ahogy addig, és talán ennek gyors felismerése volt a legfontosabb: kezelni a jelent és ugyanakkor nem elengedni a jövő terveit. Most a megoldások kellenek, a miértekre egyelőre nem érünk rá választ keresni. Az a következő évek feladata lesz.”

Matkovich Ilona arról is ír, hogy a rohanásban eddig nem tettem meg, ezért most köszöni meg az önkormányzat minden dolgozójának ezt az egy évet, amit közösen végigcsináltak a napi nehézségekkel megküzdve.

„Sokszor szombatokon értelmeztük a péntek éjjel megjelent új rendeleteket, pár óra alatt kellett felkészülnünk a következő hétre ránk rótt feladatokra. Tudom, mindenkinek az volt a legfontosabb, hogy a megváltozott rendben is működjön a város, hogy kinyissanak az óvodák, legyen étel a diákoknak, a krízishelyzetbe kerülő ember segítséget kapjon, hogy elinduljanak a kukás autók, ahol kell, a közterületeket fertőtlenítsük, hogy legyen erőnk odafigyelni a teendőkre és az emberekre” – írja.

Mint írja két héttel ezelőtt kórházba kényszerült, de szerencséje volt: végül háromnapos pihenés lett csupán belőle.

„Azonban semmi sincs véletlenül. Testközelből láttam a váci egészségügyi dolgozók helytállását, türelmét, bátorságát. A legnagyobb elismerés hangján mondok nekik köszönetet a munkájukért, mindannyiunkért és magamért is. (A rakott kelkáposzta is remek volt.)”

Az önkormányzat legfontosabb feladata az elmúlt évben az volt, hogy elérjék, ne alakuljon ki kezelhetetlen gócpont az idősotthonokban, az óvodákban, a munkahelyeken, hogy a váci háziorvosokat és az önkormányzati intézményeket ellássák a szükséges védőfelszereléssel.

„Köszönet az Országos Mentőszolgálatnak, hogy amikor jeleztük, Vácon nagy szükség van tesztelésre, sűrítették azt. A jövő héten már nem csak a hétvégén, hanem kedden és csütörtökön is tudnak COVID-tesztet csináltatni.”

A város számos engedménnyel igyekezett segíteni a helyieket. A kiskereskedőknek a bérleti díj elengedésével, a bajbajutottaknak, az egyedül élő időseknek, a sokgyermekes családoknak a szociális ellátórendszeren és a Jószomszéd Hálózaton keresztül.

„Szerencsére csak kevesen nem értették meg, hogy ezeket a megváltozott időket sikeresen túlélni csak a közösség erejével lehet. A „minél rosszabb Vácnak, annál jobb nekünk” elvét követő néhányak a legnagyobb bajban indítottak hadjáratot a közétkeztetést évek óta magas színvonalon végző váci konyhások ellen, veszélyeztetve ezzel a váci diákok ellátását, ugyanis több konyhást konkrétan vissza kellett könyörögni a méltatlan támadások miatt.”

Matkovich Ilona elindította a szükséges vizsgálatot az ügyben.

„Most dióhéjban csak annyit: minden alantas híresztelés ellenére a váci általános iskolások – ugyanúgy ahogy korábban – a váci általános iskolákban főzött ételt eszik. A váci középiskolás diákok részére pedig az Apor Vilmos Főiskolán főz a szolgáltató, aki évek óta több váci oktatási és egyházi közintézményt lát el. Tehát, minden óvodás és diák helyben főtt ételt kap Vácon” – írja.

Úgy látja, hogy az igazán jó várospolitika már rég nem a presztízsberuházásokról szól, hanem az emberekről: arról, hol legyenek új kerékpárutak, hogy javítsanak a levegő minőségén, mit tegyenek a kisgyermekes családokért, milyen sportolási lehetőségek kerülhessenek a Duna-partra, hogyan kapcsolják be a külterületek lakóit a város vérkeringésébe, hogyan újuljon meg az évek során rozsdaövezetté változott volt laktanya.

„A héten elkezdtük az egyeztetéseket a váci Duna-part megújulásáról. Akinek fontos Vác, annak az első helyek egyikén van a vízpart lehetőségeinek kiaknázása. Hamarosan megkérdezzük Önöket is az elképzeléseikről.

Habár változatlanul nincsenek meg a bevételi sarokszámok, és az adóelvonások miatti egyeztetés a kormánnyal még nem zárult le, mivel mást nem tehettünk, így fogadtuk el a költségvetést. Minden felhasználható forintot fejlesztésre fordítunk. Teljes egészében megújul a Vám utcai óvoda konyhája, amihez 50% pályázati pénzt használunk fel, a másik felét pedig az önkormányzat fizeti. Több útfelújítás tervezése már zajlik, és a Márvány tér felújításának tervei is hamarosan teljesen elkészülnek.”

A kommunális adó csekkeket már kipostázták és akik korábban nem voltak bejelentkezve, most azok is kaptak értesítést arról, hogy nekik is fizetniük kell az adót.

„Megértve a helyzetüket a Kormányhivataltól kértem állásfoglalást arra vonatkozóan, hogy a pandémia miatt ne kelljen az adótörvény szerinti öt éves visszamenőlegességet alkalmazni velük szemben. Az írásos állásfoglalásra még várok, de szóban azt a tájékoztatást kaptam, hogy ilyen esetben a polgármester nem adhat általános felmentést, az adótörvény szerint kell eljárni. Ezért kérem azokat, akiket érint, hogy vegyék igénybe a mellékelt levélben megküldött lehetőségeket, és szükség esetén hívják a megadott telefonszámok valamelyikét. Minden egyes ügyet egyedileg fogunk kivizsgálni, és amennyiben módunk van rá, könnyítést adunk.”

Gondolatait kritikával zárta Matkovich Ilona, mert mint írja látszólag a váci mindennapoknak nem sok köze van ahhoz, hogy a Fidesz kilépett az Európai Parlament Néppárti frakciójából. Pedig nagyon is van

„A mi esetünkben a kulcsszó: az uniós pénzek felhasználása. Már eddig is keserű tapasztalásaink vannak arról, hogy az önkormányzati választási eredmények alapján a kormány durva különbségeket tesz a központi pénzek visszaosztásakor, illetve az uniós támogatási pályázatok elbírálásakor. Ez Magyarországon közel hárommillió embert érint hátrányosan, ami megengedhetetlen, bármilyen kormány is legyen hatalmon” – írja. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments