Mester Bori: a lelke mélyén mindenki punk

Kevés olyan Vácott élő és alkotó képzőművész van, akinek immár a harmadik egyéni kiállítása tekinthető meg a Lyra Könyvesházban. Mester Bori az egyikük. Egészen pontosan a Torony Galériában látható a tárlat, éppen ezen lapszám megjelenésének napjától. Fűre lépni tilos! a kiállítás címe. Az egyébként építésztervező és művészettörténész Mester Bori által képviselt művészi világ mondhatni már hazajár a Torony Galériába. Mindig talál a látogató valami újat, valami apró érdekes részletet a képzőművészként is elismert Bori alkotásain, technikáján.

A tavasz a megújulás időszaka. A tárgyak is megújulnak Bori kezei alatt. Például régi székek, vágódeszkák, tányér, szekrényajtó, vagy épp fateknő kel új életre a művészi fantázia által és válik használati tárgyból műtárggyá. Azt hiszem, ez lehet minden tárgy álma, már ha álmodnak a tárgyak. Tegyük fel.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Marton Zsolt megyéspüspök tárlatvezetése szombaton - Memento 30

Az emberrel is van ilyen. Hogy a hétköznapiból, a szürkeségből sokan igyekeznek kiválni, kitűnni. Elemelkedni a gyakran földhözragadt társadalomból. Egyéniséggé válni. Mester Bori eddigi művészeti életművét ismerve igazi egyéniség. A sajátos festői stílus a sokoldalúság jellemzi. Úgy ad egyéniséget az egyszerű hétköznapi tárgyaknak, ahogy a Teremtő adott és ad művészi tehetséget néhány embernek a tömegből. Amivel vagy él a kiválasztott, vagy nem, amit vagy felismer, vagy nem. Mester Bori felismerte önmagában a művészi teremtés képességét, azt folyamatosan kamatoztatja. Kevés képzőművész képes a folyamatos megújulásra, Mester Bori ilyen. Figurális és absztrakt alkotások kerülnek ki kezei közül, mindkét stílusban otthonosan, magabiztosan mozog.

– Mit lehet tudni a március ötödikén nyíló tárlatról? Milyen szempontok szerint válogattad ki a műveket?

  • Erre a tárlatra az elmúlt egy év alkotásai közül válogatok, és egyben a kiállítást váratlan ,,díszlet” helyzetbe teszem, kihasználva a galéria doboz jellegét.
OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét örökbefogadó és sétáltató nap szombaton a Zöld menedék telephelyein

Ez a márciusi kiállításnyitás nagyon érdekes, hiszen egy évvel ezelőtt kezdődtek nagyjából a lezárások. Számomra a tavaszi karantén sok lehetőséget adott: ekkor vágtam bele régi tervembe, hogy bútorokat álmodjak újra. Ezek közül a bútorok közül is láthatnak majd néhányat a látogatók a képek mellett.

– Honnan jött az ötlet, hogy egyszerű használati tárgyakat is felhasználsz a munkáid során?

  • Az Iparművészeti Egyetem építész-belsőépítész szakán végeztem, ahol bútortervezéssel is foglalkoztunk. Ez kiskorom óta érdekelt, mert Nagyapám asztalosműhelyében hamar hozzászoktam a forgács illatához. Ezen túlmenően a bútorokon, tárgyakon olyan elképzelések, gondolatiság valósítható meg, amelyhez a képi tér kevés. Érdekel emellett a tárgyak eredete, múltja, saját története, ahogy ezt sokszor meg is fogalmazom, amikor egy kész művet bemutatok. Mindig azt figyelem, hogy mit üzen nekem a régi ajtó, ablak, szék – mivé szeretne válni?
OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Vác Városért Választási Egyesület képviselő-jelöltjei az önkormányzati választáson

Szeretné elolvasni cikkünket? Jelentkezzen be! Vagy csatlakozzon hozzánk! Indítsa el a 14 napos ingyenes próbaolvasási időszakot!


 

Kérjük, támogassa a független váci újságírást azzal, hogy cikkeinket olvassa és előfizet lapunkra!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments