Naponta ürítik a köztéri szelektívet, mégsem lehet szelektívként leadni

Már egy éve minden hétköznap leüríti a köztéri szelektív kukákat a városi szolgáltató, de nem tudják szelektívként leadni, a lakosság ugyanis a papír-, műanyag- és üveggyűjtőkbe is kommunális, vagy sok esetben illegális szemetet rak. A városi hulladékgazdálkodási cég kéri a lakosságot, hogy segítsék a munkájukat, és a rend megteremtését azzal, hogy megfelelően használják a lerakókat, és jelentsék a Közterület-felügyeletnek, ha tudomásuk van olyan személyről, aki illegális szemetet tesz ki a szelektív szigeteknél. A szolgáltató továbbá szeretné kérni a helyi vállalkozók együttműködését is. Esetükben ingyenesen tudják biztosítani a szelektív hulladék rendszeres elszállítását, amennyiben megvásárolják a szükséges gyűjtőedényzetet – írja az estv.hu.

Az előírások szerint hetente kétszer, kedden és pénteken kellene elszállítani a szelektív szigeteken összegyűlt hulladékot a szolgáltatónak, az elmúlt időszakban azonban olyan terhelést kaptak Vácon ezek a köztéri lerakók, hogy muszáj sűrűbben leüríteni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Profi oktatók segítségével bővítették tudásukat a Váci Sport Nonprofit Kft. munkatársai

„Sajnos az utóbbi időben, több mint egy éve annak már, hogy a szelektív szigeteket naponta ürítjük le. Azért volt erre szükség, mert a szelektív szigetekre olyan anyagok – alkatrészek, veszélyes hulladékok és egyéb más olyan anyagok – kerültek, amik miatt nem lehet leadni szelektív anyagként, ezért kellett minden nap összeszedni és háztartási hulladékként leadni” – mondta a televíziónak Fekete István, a Váci Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft munkatársa.

A gödöllői telepre történő napi elszállítás jelentős többletkiadás a városi cégnek. Fekete István úgy látja, nagyon sok váci a szabályok szerint, becsületesen gyűjti és helyezi ki a szelektívet, így az ő pluszmunkájukat is tönkreteszik azok, akik mindenfélét bedobálnak a színes kukákba. A váci szolgáltató rendszeresen fotózza a helyszíneket elszállítás előtt és után, így dokumentálták is, hogy abroncs, állattettem, ételmaradék, sitt, és bútor is került már a szigetekre, de van olyan, aki komplett kanapét tesz ki a gyűjtőhelyre. A hulladékszállító cég kéri a lakosságot, hogy segítsék őket abban, hogy jelentik a renitenseket.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Virágosztás és faültetés is volt szombaton

„A tisztességes lakóknak a segítségét szeretném kérni abban, hogy járuljanak hozzá ahhoz, hogy az olyanok, akik illegálisan lehelyezik ezeket a hulladékokat, a Közterület-felügyelet felé jelentsék be, és ők a szükséges intézkedést meg tudják tenni.”

Fekete István hozzáteszi, mindannyiunk számára fontos kell, hogy legyen az élhető jövő, az, hogy rend legyen, és minél kevesebb hulladékot halmozzunk fel. Pintér Zoltán, a városi hulladékkezelő ügyvezetője arról is beszélt, hogy a lakossági bejelentések mellett számítanak a helyi vállalkozók együttműködésére is.

„Megkérem a tisztelt vállalkozókat, hogy akinek van előfizetése kommunális hulladékra, az igényelhet szelektív gyűjtést, az pedig úgy zajlik, hogy ő megveszi a 240-es vagy az 1100 (literes) edényzetet, és mi ingyen kiürítjük. Mert sajnos látjuk azt, hogy rengeteg vállalkozónak van benne a zöldséges göngyölege a szeletív szigetekben, és az nagyon-nagy segítség lenne, hogyha a vállalkozók igényelnének ilyet” – mondta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az európai pedagógusok több mint felét veszélyezteti a stressz, és ez minden negyedik tanár fizikai és mentális egészségére is hatással van

Akinek pedig nincs kommunális előfizetése, azt a vállalkozót kérik, szerződjön a városi hulladékkezelővel, és akkor neki is biztosítani tudják az ingyenes szeletív szemét elszállítást. A városi cég munkatársai elmondták azt is, az ingyenes zöldzsákok a hét végéig megérkeznek a kertes házakhoz. Sajnos itt is előfordul, hogy elviszik a másét, ezért kérik az érintetteket, hogy jelezzék, ha nem találják a lebomló zsákot, akkor pótolják. A zöldhulladék elszállítás április elsején indul. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments