Vizsgáztak a Váci Fegyház és Börtön büntetés-végrehajtásában dolgozó járőrkutyák

A napokban volt a Váci Fegyház és Börtönben a büntetés-végrehajtásban dolgozó járőrkutyák minősítő vizsgája. Az összes eb jól teljesített, és a kutyavezetők szakmai felkészültsége kiváló volt. Arról, hogy pontosan mi a feladata egy kutyának a börtönben Orosz Zoltán, a Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője beszélt a Növekedés.hu-nak.

A járőrkutyák éves minősítő vizsgáján, ami most Vácon volt, heten vett részt, mindannyian sikeresen teljesítették a vizsgát – mondta a Növekedés.hu-nak a BvOP szóvivője.

Orosz Zoltán szerint a magas szintű elvárások és a vizsgafegyelem ellenére a kollégák és a szolgálati ebek is jó hangulatban teljesítették a megmérettetést. A kutyavezetők szakmai felkészültsége kiváló volt, a kutyák pedig a legjobb formájukat hozták, amire egyébként naponta szükség is van a börtönökben.

Orosz Zoltán elmondta: a kutyákat többféle feladatra is bevethetik. Van amelyiket nyomkövetésre, kábítószer és egyéb anyagok keresésére, objektumőrzésre, használják, de akár kényszerítőeszközként is használhatják, ha például egy rab meg akar szökni, vagy rátámad valakire a börtönben. Ahhoz pedig, hogy jól teljesítsenek, jó kiképzés is kell, kutyának és embernek egyaránt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

„Az őr- és járőrkutya-vezető szakot már három hónap alatt el lehet végezni” – mondja a szóvivő.

Ennek a képzésnek az alapvető célja a zsákmányszerző, valamint a védekező ösztön fejlesztése. Ilyenkor ismerik meg a kutyák idegrendszerét, mert köztük is van szangvinikus, kolerikus, flegmatikus, és melankolikus is. A kutyák megtanulják az őrző-védő gyakorlatokat. Hasonlókat lehet látni a filmeken is, amikor például egy harapópárnával dolgozik a kutya és a gazdája.

Kicsit hosszabb ideig, majdnem öt hónapig képzik a kábítószerekkel foglalkozókat, a nyomkövető kutyavezető szak esetében pedig a képzés hat hónapos. Ebben egészen addig dolgoznak, amíg nem érik el, hogy a szolgálati kutya mélyen tartott orral kövesse a menekülő ember nyomát, és persze meg is találja.

Azt is megtudtuk a szóvivőtől, hogy elsősorban német juhászokat, malinois és holland juhászokat, vagy ezek keverékeit képzik ki börtönőr-kutyáknak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

Ha pedig egy állat nyugdíjba vonul több lehetősége is van pihenni. Megkaphatja a kutyavezető, aki a kiképzés óta dolgozott vele, vagy örökbe is lehet fogadni, de maradhatnak a büntetés-végrehajtás kutyatelepén is, ott is tökéletes ellátást kapnak – írja a novekedes.hu. (Fotó: MTI) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments