Bauhaus a Torony Galériában

Április 9-én a Lyra Könyvesház Torony Galériájában nyílt meg Kónya Enikő kiállítása Hommage Bauhaus címmel. Németh Árpád festőművész nyitotta meg a tárlatot, aki ismertette a kiállított anyag stílusának hátterét.

Megtudhattuk, hogy 2019-ben volt 100 éve, hogy ez az intézmény elkezdte működését Weimarban. A Bauhaus a XX. század legnagyobb hatású művészeti-szellemi mozgalma volt, amely nem csak a képzőművészetben, hanem az építészetben és a tárgyalkotó iparművészetben is meghatározó változásokat idézett elő. Rövid – mintegy szűk 15 évnyi – fennállása, működése megváltoztatta az alkotásról addig vallott nézeteket és még megszűnte után is, mind a mai napig kidolgozott elvei és szellemisége alapját képezik a modern építőművészetnek és alkotóművészetnek. Elhangzott még, hogy az 1919-ben – Walter Gropius vezetésével induló intézet a kor legkiválóbb művészeit tudhatta az oktatói, tanári karban, köztük a magyar Moholy-Nagy Lászlót és a formatervező Breuer Marcellt. Alapelvként vallották, hogy az alkotóművészetnek, építészetnek feladata van, amit a tudomány és a kor lehetőségei szerint a legmagasabb színvonalon kell megvalósítania.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci konferencia a reneszánszról

Mindezt ipari szinten és módszerekkel, hogy – és ez az egyik legfontosabb elv – ez a minőség lehetőleg a legszélesebb néptömegek számára is elérhető legyen. Ennek érdekében az egyszerűség, az anyaghasználat, a komplex szemléletű megvalósítás kell, hogy szolgálja az emberek lakásainak, használati tárgyainak, ruházatának, életmódjának jobb minőségét. Németh Árpád kifejtette: ez volt az a funkcionalista elv, ami a maga korában természetszerűen baloldalinak, kommunisztikusnak számított: korszerű volt, progresszív volt és szociális beállítottságú. Így aztán a náci hatalom elől Dessauba kényszerült, majd 1932-33-ban működése ellehetetlenült és megszűnt a Bauhaus.


Szeretné elolvasni cikkünket? Jelentkezzen be! Vagy csatlakozzon hozzánk! Indítsa el a 14 napos ingyenes próbaolvasási időszakot!


 

Kérjük, támogassa a független váci újságírást azzal, hogy cikkeinket olvassa és előfizet lapunkra!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments