Búcsúzik Magyarországtól és Váctól a Klavins Piano Manufaktúra – búcsúzik tőle iamyank

Különleges albummal és egy hozzá készült bensőséges kisfilmmel búcsúzik iamyank a Bogányi-zongora készítésében is közreműködött váci Klavins Piano Manufaktúrától. A lemez a zenész-producer első szóló zongora anyaga. 2017-ben a lett származású német zongorakészítő mester interjút adott lapunknak a Galecsek utcai műhelyében.

Az Una notte (Egy éjszaka) című anyag felvételei a világhírű lett hangszerépítő, David Klavins műhelyében készültek Una Corda zongorán. A Klavins Piano Manufaktúra tavaly ősszel jelentette be, hogy beszünteti magyarországi tevékenységét – közölték a szervezők az MTI-vel.

„Nem én vagyok a főszereplő, még csak nem is a hangszerek, hanem a tér maga, ami a szünetekben és a csendben tud igazán érvényesülni” – idézte a közlemény iamyankot. Az Una notte egy éjszaka kreatív folyamatának naplója. A koncepció az volt, hogy az előadó annyira keveset és annyira egyszerűen játsszon, amennyire csak lehetséges.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megtisztul az új csónakház melletti terület, sportolásra és piknikezésre is lesz hely

Az Una notte hanganyagát végigkíséri egy kisfilm, amelyet a koncertfotósként ismert Bátori “Jim” Gábor készített. Iamyank először az Esti Kornél Itt maradtam az éjszakában projektjén dolgozott együtt vele. A négy fejezetből álló film a teljes nyugalomból fordul át szürreális képsorokba, amelyek során az is közvetlen közelről látható, hogy néz ki játék közben az Una Corda belülről.

A négy évtizede hangszerépítéssel, -fejlesztéssel foglalkozó lett David Klavins 2015-ben kapott felkérést a Vácon élő Bogányi Gergelytől, hogy vegyen részt abban a kreatív csapatban, amely az ő saját fejlesztésű zongoráján dolgozik. Ezt követően Vácott saját műhelyt hozott létre. Az általa kifejlesztett Una Corda az egy húrhoz egy hang elvén működő hangszer, sokban hasonlít a klasszikus értelemben vett versenyzongorák elődjéhez.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Április 17-től ismét látogathatók a misék a Váci Egyházmegyében

“Nagyon jól érzem magamat itt, igazi otthonra találtam Vácon. Nagyon tetszik a környék is, sok jó barátra leltem. Összességében nagyon megkedveltem a magyar embereket, barátságosak és közvetlenek, segítőkészek. Sok érdekes emberrel találkoztam már itt. Magam is tanulom a magyar nyelvet, hogy jobban meg tudjam értetni magamat, még akkor is, ha sok időbe fog telni, míg jól beszélem majd a nyelvet. Terveim szerint hosszú távon Vácon akarok élni és dolgozni, amíg öreg és ősz nem leszek” – nyilatkozta akkor a Váci Naplónak David Klavins.

Az Una notte című lemez április 2-án debütált iamyank Bandcamp oldalán, a kisfilm a https://www.youtube.com/watch?v=lWzP1VIJklY címen érhető el. A zenész-producer április 17-én az OMC Live session keretében kiadatlan, egyszer megszólaló anyagot játszik Live Ensemble felállásával. (Képünkön David Clavins munka közben)

NAPLÓ+ előfizetés!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments