Kormányzati támogatással megújul a Váci Székesegyház és a Galamb utcai épület is

„Örömmel tájékoztatjuk az egyházmegye papságát és híveit, valamint Vác városának valamennyi polgárát, hogy a Váci Egyházmegye ezeréves fennállásának ünneplése kapcsán sor kerül a Váci Székesegyház nagyszabású rekonstrukciójára” – írja Marton Zsolt váci megyéspüspök az egyházmegye honlapján.

A rekonstrukció előkészítő munkálatai hamarosan megkezdődnek, ezért a Székesegyház május 17-től várhatóan a 2022. év végéig zárva tart. Emiatt a székesegyházi szentmisék helyett más belvárosi templomokban az alábbiak szerint tartják szentmisét: a Barátok templomában szombaton este 18 órakor (a 17 órai szentmise helyett), valamint vasárnap 10:30-kor; a Piarista templomban vasárnap 11:30-kor; a Fehérek templomában vasárnap 18 órakor; a Karolina-kápolnában hétköznapokon reggel 8 órakor. A fentieken kívül a templomok alap-miserendje nem változik. Az ünnepélyes püspöki szertartások helyszíneiről a későbbiekben adnak tájékoztatást.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

A rekonstrukció a Magyar Kormány egyes egyházi ingatlanok fejlesztésének támogatásáról szóló 1712/2020. (X. 30.) Korm. határozatával biztosított, 4 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatás felhasználásával valósul meg, amelynek keretében a püspökséghez tartozó, erősen felújításra szoruló Galamb utcai épületegyüttes is jelentősen megújul, valamint új funkciók ellátására is alkalmassá válik.

„Miközben nagy öröm számunkra a felújítás lehetősége, tudjuk, hogy az elkövetkezendő időszak a Vác-Alsóvárosi Plébánia és az egyházmegye központi liturgikus eseményeinek szempontjából a papság és a hívek részéről egyaránt türelmet, alkalmazkodást kíván. A felújítás miatt előforduló esetleges kellemetlenségekért mindannyiuk elnézését kérjük.

Bízunk benne, hogy Székesegyházunk nélkülözésének „böjtje” után a megújult, megszépült liturgikus tér mindannyiunk örömére szolgál majd, közösségi összetartozásunk, lelki épülésünk javára válik, és hozzájárul őszinte istendicséretünk méltóságához és szépségéhez.
Buzdítunk mindenkit, hogy kísérje imádsággal azok munkáját, akik a felújításban részt vesznek” – írja a püspök. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments