Közel ezer testkamera beszerzését tervezi a vasúttársaság

A tapasztalatok szerint a jegyvizsgálók elleni támadások megelőzésében nagyon hatékony eszköz a testkamera alkalmazása. A készülékek használatának bevezetése óta kevesebb jegyvizsgálót ért agresszió. Idén az első negyedévben 1556 jegyvizsgáló összesen 3882 alkalommal vett fel kamerát szolgálata során, és mindössze 1 esetben kellett bántalmazás miatt a rendőrség megkeresésére átadni a felvételt. Szombat este Nyíregyházán, a sóstóhegyi vasútállomáson ismét a vasúttársaság munkatársaira támadtak szolgálatteljesítés közben.

A testkamerát, 2019. szeptember 1-étől vehették használatba jegyvizsgáló munkatársaink: összesen 103 eszközt 12 telephelyen. 2020-ban újabb beszerzés keretében 66 kamera érkezett. A MÁV-START kiemelten fontosnak tartja munkatársait ért bántalmazások megelőzését, elkerülését, testi-lelki épségük megőrzését, ezért további közel 1000 testkamera beszerzését tervezi. A vasúttársaság célja, hogy biztosítani tudja az összes szolgálatban lévő jegyvizsgálója számára a testkamera használatát, minden szolgálati helyen. 2020. augusztus 31-től a kijelölt vonatokon szolgálatban lévő jegyvizsgálók számára kötelező a testkamera használata a Budapest-Esztergom, a Budapest-Pusztaszabolcs, a Budapest-Cegléd-Szolnok, a Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Göd-Vác-Szob, a Budapest-Veresegyház-Vác és a Budapest-Lajosmizse-Kecskemét vasútvonalon. Azokon a vonatokon, amelyeken korábban az esetek többsége történt, minimálisra csökkent a bántalmazások száma.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Minden, amit tudni kell az elektromos roller biztosításról

Szombaton ismét olyan utasokhoz kért rendőri intézkedést egy Záhonyból Nyíregyházára tartó személyvonat jegyvizsgálója, akik felszólítás ellenére sem voltak hajlandóak jegyet váltani. A sóstóhegyi vasútállomáson a jegyvizsgáló és a két férfi közti szóváltásra a mozdonyvezető is kollégája segítségére sietett, ekkor történt a bántalmazás. A vasúttársaság információi szerint a helyszínre érkező rendőrök a tetteseket előállították.

Az eddigi intézkedéseknek köszönhetően csökkenő tendenciát mutat a súlyos konfliktusok száma a vonatokon. Idén az első negyedévben az egy évvel korábbi időszakban tapasztalt 22-höz képest 12, míg áprilisban eddig 5 atrocitás történt, a tavalyi 7-hez képest. Ezek közül Budapesten 3; további 7 megyében 9 támadás történt. 2018-ban 123; 2019-ben 70, 2020-ban pedig 65 esetben ért támadás jegyvizsgálót szolgálatteljesítés közben. Az idei 16 támadás közül 10 tettlegesség; 4 tettleges becsületsértés; 2 pedig verbális agresszió volt a kollégák személyét közvetlenül vagy közvetetten veszélyeztető esemény. Nyolc napon túl gyógyuló sérülés 1 esetben történt. Az elkövetők 69 százaléka menetjegy nélkül, érvénytelen vagy átruházott jeggyel kívánt utazni, vagy ittas volt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  15 kategóriában adták át a Street Kitchen Guide díjait – Vácról a Lujza & Koriander csapata is bekerült Street Kitchen Food Guide-ba

A MÁV-START összesen 169 testkamerát telepített eddig. A Balassagyarmatról, a budapesti Nyugati pályaudvarról, Ceglédről, Celldömölkről, Debrecenből, Dombóvárról, Esztergomból, Kecskemétről, Miskolcról, Szobról, Szolnokról és Vácról induló vonatokon már sikerrel alkalmazzák a készülékeket. A budapesti Keleti pályaudvar, Füzesabony, Komárom, Sátoraljaújhely, Szeged, Tapolca és Záhony jegyvizsgálói várhatóan májustól használhatják az eszközöket.

A testkamerák alkalmazása nem az egyetlen lehetőség a megelőzésre, hanem egy intézkedéssorozat része. A hasonló esetek megelőzése érdekében tavaly csaknem 140 ezer órában kísérték a vonatokat biztonsági személyzettel a vasútőrök, továbbá ezen felül közel 5000 órában együttműködési megállapodás alapján polgárőrök is. A vasúttársaság közfeladatot ellátó munkavállalói szolgálati mobiltelefonjukon minden olyan esetben rendőri segítséget kérhetnek, amikor úgy érzik, a nem együttműködő utasok miatt ők vagy a vonaton tartózkodók veszélyben lehetnek. Az incidensek elkerülése érdekében, a korábbi önkéntes gyakorlattól eltérően, augusztus 31. óta a kijelölt vonatokon szolgálatban lévő jegyvizsgálók számára kötelező a testkamera használata a Budapest-Esztergom, a Budapest-Pusztaszabolcs, a Budapest-Cegléd-Szolnok, a Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Göd-Vác-Szob, a Budapest-Veresegyház-Vác és a Budapest-Lajosmizse-Kecskemét vasútvonalon. Azokon a vonatokon, amelyeken korábban az esetek többsége történt, minimálisra csökkent a bántalmazások száma.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A gyilkos a kéményben van!

A testkamerát, annak hivatalos bemutatóját követően 2019. szeptember 1-étől vehették használatba jegyvizsgáló munkatársaink: összesen 103 eszközt 12 telephelyen. 2020-ban újabb beszerzés keretében 66 kamera érkezett. A MÁV-START kiemelten fontosnak tartja munkatársai testi-lelki épségének megőrzését, az őket ért bántalmazások elkerülését, ezért további testkamerák beszerzését tervezi. A vasúttársaság célja, hogy biztosítani tudja az összes szolgálatban lévő jegyvizsgálója számára a testkamera használatát, minden szolgálati helyen. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments