Május 1-én elindul a forgalom a Kemencei Erdei Múzeumvasút felújított szakaszán

A tervek szerint május 1-jén ismét elindul a forgalom a Kemencei Erdei Múzeumvasút felújított szakaszán. A jelenleg is tartó felújítási munkák miatt a vonatok csak rövidített útvonalon közlekednek várhatóan a nyár közepéig – írja a vasút honlapja. A vonatok csak Kemence és Godóvár (Strand) között közlekednek, kizárólag szombat, vasárnap és ünnepnap!

A Kemencei Erdei Múzeumvasút a Börzsöny északi részén található, Magyarország egyetlen, kizárólag önkéntes munkával működtetett kisvasútja. Technikai különlegessége a személyszállító kisvasutak körében ritkaságnak számító 600 mm nyomtáv és az úgynevezett görpályás vonalvezetése.

2000-ben a Kisvasutak Baráti Köre Egyesület tagjai állították helyre a korábban kizárólag erdészeti célú, és árvizek által súlyosan megrongált kisvasutat – és ma az Egyesület tagjai működtetik a nyári félév hétvégi napjain.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője még nyáron jelentette be: a királyréti és kemencei múzeumvasút pályafelújítása mintegy 14 kilométeres szakaszt érint, ami egymilliárd forint ráfordítást igényel. További 420 millió forint költséget jelent 15 jármű és egy gőzmozdony felújítása, valamint 2 új jármű beszerzése. Ezentúl 92 millió forintból újítják fel a királyréti erdei vasút paphegyi műszaki kiszolgáló épületét.

A fejlesztés keretében megújult egy ritka C50-es dízelmozdony, amely az 1950-es években készült és sokáig bányavasútként működött. A dízelmozdony Kemencén fog üzemelni. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments