Százmilliókat pazarolhatott el a kormánypárti váci vezetés

Ahogy arról a Váci Hírnök is írt, a Váci Városfejlesztő olyan szerződéseket kötött még az előző városházi vezetés idején a Harmat Kert Kft-vel a városüzemeltetési feladatok ellátására, amely százmilliós nagyságrendű pazarlást eredményezhetett – írja a vac.hu.

A Harmat Kert Kft lényegében jutalékért olyan helyi és környékbeli vállalkozásokat szervezett be váci feladatainak elvégzésére 2013-tól, majd 2017-től, amelyekkel maga a nem sokkal korábban, erre a célra létrehozott Városfejlesztő is szerződhetett volna. A második szerződés rögzítette, hogy 1,4 milliárd (!) forintért kötelező megrendelést adni a cégnek.

Fördős Attiláék vezetése alatt ezt még időarányosan sem teljesítették. Sőt, több tízmillió forintnyi, olyan lejárt számlát is hátrahagytak, amelyeket aztán az új városvezetésnek kellett rendezni. A korábbi önkormányzat késedelmes fizetései miatt a budapesti cég 25,9 milliónyi késedelmi kamatra is benyújtotta igényét.

A szerződést egy olyan jogi konstrukcióba hozták össze, amely lényegében kizárta, hogy azt a város jogalappal felmondhassa. Miután egyre többet ellenőrizték a cég munkáját, a cég mondta fel a szerződést, de az elmaradt haszonról – 130 millió forintról – nem mondott le, hiszen az előző vezetés idején megkötött szerződés ezt is biztosította számukra. A jelenlegi önkormányzat ezt az összeget végül 110 (!) millió forintra tudta lealkudni. A jogi szakvélemény alapján a szerződés megfelel a jogszabályoknak, azaz nem lehet a cég ellen feljelentést tenni. Ha a város perre ment volna, a szakvélemény alapján valószínűleg még azt a pénzt is elbukta volna, amelyet a megállapodáson nyer.

Példa a cég árképzésére: a Harmat Kert 31 ezer forintért vállalta éveken keresztül a 60×90-es, fanyeles nemzeti lobogók darabjának beszerzését. Ezt a Városfejlesztő által szerződtetett jelenlegi alvállalkozó majdnem nyolcadannyiért, mindössze 4000 forintért teszi meg.

A szerződések megkötésekor a kormánypárti Fördős Attila volt Vác polgármestere, a fideszes Pető Tibor pedig a gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere. Utóbbi tartotta a közvetlen kapcsolatot Városfejlesztő Kft.-vel és részben irányította is a cégcsoportot, ahol ezekben az években sorra váltották egymást a vezetők. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments