Szinte titokban, a szobájában írt verseket évek óta a mozgássérült hölgy, már Vácon is kapható

Neumayer Zsuzsanna mozgássérültként éli életét egy kis faluban, Ipolytölgyesen. Egy nagyon ritka, veleszületett genetikai betegsége miatt harminc éve él a Szent Erzsébet Otthonban. Szinte titokban, a szobájában írt verseket évek óta, amelyek most könyv formájában jelentek meg. Életéről a Hídlap készített interjút Zsuzsannával. Könyvei azonban már a Lyra Könyvesházban is megvásárolhatóak, amellyel az írót támogatják.

Hogyan kezdtél el versírással foglalkozni?

1995 óta írok verseket. Jöttek a gondolatok, amiket először leírtam majd kidobáltam. Ezt látva a barátaim, nagyon szigorúan rám szóltak. Megígértették velem, hogy nem dobok ki többet. Azt mondták, ha nem akarom megtartani őket, akkor adjam inkább nekik. Így összegyűjtöttem mindent, amit írtam eddig. Végül is ebből született meg ez a könyv. 

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

Miért pont versek?

Mindig is szerettem olvasni, de legjobban a versek kötöttek le. Ezzel tudok mindent kiadni magamból. Örömöt, bánatot, vagy ha valami esemény van, mindent.

Többségében milyen témákról írsz, miről szólnak a versek?

Az érzéseimről, gondolataimról, Istenről. Bár kevés istenes versem van, a hit számomra nagyon fontos. Hiszem azt, hogy van Isten és, hogy nélküle nem létezhetnénk. Én meg pláne.

Hogyan fogadták az otthonban élők, hogy megszületett a könyv?

Egyrészt ők nem tudták, hogy verseket írok. Szinte titokban vittem fel őket a számítógépemre. Az otthon intézményvezetője Szalai Zsuzsanna és egy belga barátom, John találták ki tavaly augusztusban, hogy adjunk ki egy kis füzetet, amelyben csak 15 versem jelent meg. Ezt több nyelven is kiadtuk. Volt magyar-flamand, magyar-angol, magyar-francia. Hihetetlen gyorsasággal elkapkodták. Ezt látva gondoltuk azt, hogy talán itt az ideje annak, hogy az összeset kiadjuk. Volt egy lakónk az otthonban, Halász Réka, akinek az édesapja író és könyvkiadót is működtet. Ő megígérte nekem korábban, hogy ha szeretném egyszer kiadni a verseimet, akkor maximálisan támogat. Ez így is történt.

Hány példányszámban jelent meg és hol szerezhető be?

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csernák István könyvbemutatója Verőcén

Egyelőre nálam kapható. A Római Katolikus Szeretetszolgálattól kértünk segítséget. Nagy meglepetésemre dupla annyi pénzzel támogatott, mint amennyire számítottunk. Ennek köszönhetően a tervezettnél kétszer annyi példányszámban tudtuk kiadni. Támogatott még az ipolytölgyesi önkormányzat és Weninger Richárd is. 1000 kötet jelent meg most.

Tervezed-e a folytatását?

Egyelőre most megálltam a versírással, de lehet ez a könyv ad majd nekem egy löketet. Sokan biztatnak azzal, hogy kezdjek el egy regényt, mert a verseimből látják, hogy nagy a fantáziám. Ezt nagy falatnak érzem, bár tudom, hogy mások is évekig írnak egy könyvet. Játszom a gondolattal, majd meglátjuk. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments