Társadalmi kezdeményezéssel újulhat meg az ártéri tanösvény

Társadalmi kezdeményezést indított dr. Szentiványi Erika a Váci Ártéri Tanösvény rendbetétele miatt. Célja, hogy közel egy millió forintot gyűjtsön össze, amiből aztán ismét járhatóvá válna az elhanyagolt, balesetveszélyes, de közkedvelt terület. A felújítást az általa ismert szakemberek, társadalmi munkában végeznék majd el.

„Mentsük meg a tanösvényt címmel egy Facebook csoportot alakítottam, melynek jelenleg a közvetlen barátaim a tagjai, de szabadon bárki beléphet, csatlakozhat ehhez a kezdeményezéshez. Hogy miért is kezdtem el ezt a gyűjtést? Magunk is láthatjuk, hogy ha körbenézünk, hogy nincsen jó állapotban, az idei karbantartás elmaradt. Az önkormányzatnak nem sikerült megállapodnia a Göncöl Alapítvánnyal, aki gyakorlatilag építette és folyamatosan karbantartja a tanösvényt” – mondta a helyszínen.

A tanösvényt a Göncöl Alapítvány hozta létre még 1993-1994-ben Nagy Gábor építész tervei alapján, holland támogatással. A terület azonban továbbra is az állam tulajdona, de a felépítmény az alapítványé. Mivel az áradó Duna időről időre megrongálta, már többször kellett helyreállítani. Mostanra azonban már balesetveszélyessé vált az 510 méteres tanösvény, olyannyira, hogy le is zárták.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

A mostani gyűjtéssel kapcsolatban Szentiványi Erika hangsúlyozta: szoros együttműködésben az alapítvánnyal járnak majd el a felújításkor.

„Mindenben Kiszel Vilmossal, az alapítvány elnökével közösen döntünk. A felújítás mértékéről, a felhasznált anyagokról és a javítás módjáról is” – mondta.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk a városháza honlapja alapján, a Göncöl Alapítvány másfél évtizede szerződésben vállalta, hogy az állami tulajdonú területet és a tanösvényt egy szintén állami tulajdonú cég hozzájárulásával kezeli és karbantartja. A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság feltétele az alapítvány felé az volt, hogy rendszeresen takarítsák a területet, a vízfolyásokat akadálymentesítsék.

„A váci önkormányzat jelentős forrást, az évek során több millió forintot biztosított az alapítvány számára, részben a tanösvényre. Mindezek ellenére évről évre rosszabb állapotok uralkodnak, nemrég a szakemberek azt állapították meg, hogy a tanösvény használhatatlan, helyenként életveszélyes. A 2019-ben megválasztott városvezetés hiába kezdeményezett több alkalommal egyeztetést helyreállításáról, lehetséges fejlesztéséről, a Göncöl Alapítvánnyal folytatott tárgyalások eredménytelenek voltak” – írták akkor. Végül az ügyben feljelentés született.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

A Mentsük meg a tanösvényt Facebook csoportban minden információ megtalálható. Az anyagköltséget pénzadományok és vállalkozások, szolgáltatók felajánlásaiból fogják fedezni. A felújítás mértéke attól függ, mekkora összeget tudnak összegyűjteni. Az adománygyűjtés 2021. május 31-ig folytatják, és az addig összegyűlt pénzből megkezdik a felújítást.

A kezdeményezés számlaszáma: 12026001-01426263-00200004. Számlavezető bank: Raiffeisen Bank. Számla tulajdonos: Szentiványi Erika.  A bankszámlát a kezdeményező kizárólag az adománygyűjtésre hozta létre.

Szentiványi Erika tervei szerint a megújult tanösvényt szeptemberben ismét birtokba vehetik a látogatók, köztük az iskolás gyerekek is. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments