Társadalmi kezdeményezéssel újulhat meg az ártéri tanösvény

Társadalmi kezdeményezést indított dr. Szentiványi Erika a Váci Ártéri Tanösvény rendbetétele miatt. Célja, hogy közel egy millió forintot gyűjtsön össze, amiből aztán ismét járhatóvá válna az elhanyagolt, balesetveszélyes, de közkedvelt terület. A felújítást az általa ismert szakemberek, társadalmi munkában végeznék majd el.

„Mentsük meg a tanösvényt címmel egy Facebook csoportot alakítottam, melynek jelenleg a közvetlen barátaim a tagjai, de szabadon bárki beléphet, csatlakozhat ehhez a kezdeményezéshez. Hogy miért is kezdtem el ezt a gyűjtést? Magunk is láthatjuk, hogy ha körbenézünk, hogy nincsen jó állapotban, az idei karbantartás elmaradt. Az önkormányzatnak nem sikerült megállapodnia a Göncöl Alapítvánnyal, aki gyakorlatilag építette és folyamatosan karbantartja a tanösvényt” – mondta a helyszínen.

A tanösvényt a Göncöl Alapítvány hozta létre még 1993-1994-ben Nagy Gábor építész tervei alapján, holland támogatással. A terület azonban továbbra is az állam tulajdona, de a felépítmény az alapítványé. Mivel az áradó Duna időről időre megrongálta, már többször kellett helyreállítani. Mostanra azonban már balesetveszélyessé vált az 510 méteres tanösvény, olyannyira, hogy le is zárták.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A képregények csodálatos világa egy karnyújtásnyira tőlünk

A mostani gyűjtéssel kapcsolatban Szentiványi Erika hangsúlyozta: szoros együttműködésben az alapítvánnyal járnak majd el a felújításkor.

„Mindenben Kiszel Vilmossal, az alapítvány elnökével közösen döntünk. A felújítás mértékéről, a felhasznált anyagokról és a javítás módjáról is” – mondta.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk a városháza honlapja alapján, a Göncöl Alapítvány másfél évtizede szerződésben vállalta, hogy az állami tulajdonú területet és a tanösvényt egy szintén állami tulajdonú cég hozzájárulásával kezeli és karbantartja. A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság feltétele az alapítvány felé az volt, hogy rendszeresen takarítsák a területet, a vízfolyásokat akadálymentesítsék.

„A váci önkormányzat jelentős forrást, az évek során több millió forintot biztosított az alapítvány számára, részben a tanösvényre. Mindezek ellenére évről évre rosszabb állapotok uralkodnak, nemrég a szakemberek azt állapították meg, hogy a tanösvény használhatatlan, helyenként életveszélyes. A 2019-ben megválasztott városvezetés hiába kezdeményezett több alkalommal egyeztetést helyreállításáról, lehetséges fejlesztéséről, a Göncöl Alapítvánnyal folytatott tárgyalások eredménytelenek voltak” – írták akkor. Végül az ügyben feljelentés született.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A kutyák esetében is egyre nagyobb teret hódít az úgynevezett minimál invazív sebészet

A Mentsük meg a tanösvényt Facebook csoportban minden információ megtalálható. Az anyagköltséget pénzadományok és vállalkozások, szolgáltatók felajánlásaiból fogják fedezni. A felújítás mértéke attól függ, mekkora összeget tudnak összegyűjteni. Az adománygyűjtés 2021. május 31-ig folytatják, és az addig összegyűlt pénzből megkezdik a felújítást.

A kezdeményezés számlaszáma: 12026001-01426263-00200004. Számlavezető bank: Raiffeisen Bank. Számla tulajdonos: Szentiványi Erika.  A bankszámlát a kezdeményező kizárólag az adománygyűjtésre hozta létre.

Szentiványi Erika tervei szerint a megújult tanösvényt szeptemberben ismét birtokba vehetik a látogatók, köztük az iskolás gyerekek is. ♦

NAPLÓ+ előfizetés!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments