Dónusz Katalin: számunkra a legnagyobb jutalom a közönség mosolya, öröme, tapsa

A 17. századi spanyol szerző Lope de Vega szerint a színházhoz nem kell más, mint „három deszka, két színész és egy közös szenvedély”. Vácott ennél azért jóval több színpadi deszka van, jóval több színész, színpadon játszó személy. Viszont ami változatlan: a közös szenvedély. A színház. A színház részint tükröt tart elénk, megmutatja, milyenek vagyunk mi emberek, hogyan reagálunk egymásra, a társadalomban végbemenő folyamatokra, részint pedig összehozza az embereket: közösségi élményt teremtve. Amire manapság, valljuk be, ki vagyunk éhezve. Egy város kulturális életében szinte elengedhetetlen a színházi élet. Az aktív színházi élet.

A pandémiahelyzet lazultával a legtöbb színház bizonyos szabályok betartatásával aktivizálja magát. Vácott is. Nincs ez másként a Parlando Színház társulata, hivatalos nevükön a Parlando Színház Kulturális Egyesület esetében sem. Ismerjük meg közelebbről a társulatot. A népszerű egyesület Dónusz Katalin énekművész vezetésével alakult 2012-ben, tehát jövőre lesz 10 éves.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

– Miért dönt úgy egy énekművész, hogy létrehoz egy ilyen társulatot? Mi késztette, motiválta ezzel kapcsolatban az indulás előtt? Mi volt a célja?

  • A zeneiskolai tanítványaimnál is felmerült ez az igény, hogy színpadon, teljes estét betöltő zenés darabokban tudjanak szerepelni, valamint már az egyesület megalapítása előtt részt vettem zenés darabok zenei betanításában.

– Mi alapján dől el, hogy a nézők milyen darabot látnak a színpadon? Említsünk meg néhányat a fontosabb művekből.

  • Először a társulat összetételét kell felmérnünk, a közönség igényét, és utána a szerzői engedélyeket kell megszereznünk. 2013-ban a Csillagmese, 2014-ben a Valahol Európában, 2015-ben A dzsungel könyve, 2016-ban a Légy jó mindhalálig és a Riport, 2018 A padlás, Memoár, 2019 Valahol Európában, Árvák, 2020 Árvák, Riport musicaleket mutattuk be.
OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

Szeretné elolvasni cikkünket? Jelentkezzen be! Vagy csatlakozzon hozzánk! Indítsa el a 14 napos ingyenes próbaolvasási időszakot!


 

Kérjük, támogassa a független váci újságírást azzal, hogy cikkeinket olvassa és előfizet lapunkra!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments