Elkezdődtek a zöld ház állagmegóvási munkálatai

A kormányzati késlekedés miatt a város önerőből indította el a Március 15. tér 10. szám alatti barokk műemlék épület homlokzatának és tetőszerkezetének felújítását – írja a vac.hu.

A Közbeszerzési Munkacsoport döntött az ezzel kapcsolatos közbeszerzés kiírásáról, két héttel később pedig győztest is hirdetett. A kivitelező korábban is dolgozott az épületen. A munkára a költségvetésben elkülönített forrás áll rendelkezésre.

A „zöld házként” is ismert egykori piarista székházat az előző városvezetői érában szociális bérlakásként hasznosították, az épület felújítása azonban évtizedek óta húzódott. Egy 2013-as csőtörést követően vált veszélyessé az ingatlan állapota, amelyet a korábbi vezetés ennek ellenére sem rendezett megnyugtatóan.

Az épület a tervek szerint a Vác számára megítélt 4 milliárdos turizmusfejlesztési projekt keretén belül újult volna meg. Azonban a 2017-es kormányhatározatban rögzített összeget négy év alatt sem folyósította az állam, miközben egy megyei kormányhivatali osztály ezt figyelmen kívül hagyva százmilliós bírságot helyezett kilátásba az épület állapota miatt.

A város nem várt tovább az ígérgetésre. A felelős gazdálkodás részeként, a már közel egymilliárd forintnyi bevételkiesést és elvonást eredményező kormánydöntések ellenére saját forrásból, a bérlakások eladásából befolyt bevételekből valósítja meg a várhatóan több tíz milliós nagyságrendű munkálatokat. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments