Kormos Zsófi a Kárpát-medence döntőjének Kazinczy-érmese lett

Kormos Zsófi, a Váci Madách Imre Gimnázium 11.A osztályos tanulója kiválóan szerepelt a Győrben megrendezett 55. Kazinczy-verseny Kárpát-medencei fordulójában.

Iskolánk, a Váci Madách Imre Gimnázium diákjai minden évben résztvevői a Pest megyei Kazinczy-versenynek. A tavalyi tanévben Kormos Zsófi megnyerte a Pest megyei versenyt, ám a pandémia miatt a tavalyi verseny országos fordulója elmaradt.

Idén a megyei fordulókat online bonyolították le. A Pest megyei fordulóban ismét Zsófi bizonyult a legjobbnak, így részt vehetett a Kárpát-medencei döntőben, amelyet idén online rendeztek meg.

A Péchy Blanka által alapított Kazinczy-verseny 55. Kárpát-medencei döntőjére 2021. április 14. és 22. között került sor (nemcsak maga a verseny, hanem a társprogramok, a könyvbemutatók is az online térben zajlottak). A rendezvény szervezője, lebonyolítója az EMMI, a Kazinczy-díj Alapítvány, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Győri Tankerületi Központ és a Kazinczy Ferenc Gimnázium volt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

A gimnáziumi tanulók két csoportban versenyeztek, a két bírálóbizottság tagja dr. Balázs Géza tanszékvezető egyetemi tanár, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke, dr. Korzenszky Richárd Prima Primissima díjas bencés tanár, Kovács László, a somorjai Madách Imre Magyar Tannyelvű Gimnázium nyugalmazott, Kazinczy-díjas igazgatója, Török Annamária Kazinczy-díjas rádióbemondó, Szakonyi Károly Kossuth-díjas író, dr. Eőry Vilma nyugalmazott tanszékvezető főiskolai tanár, Bordi András Kazinczy-díjas rádióbemondó és Szilágyi Zoltán rádióbemondó, a parlament sajtószolgálatának vezetője volt.

A mezőnyben a több mint száz versenyző Magyarország minden megyéjéből képviseltette magát, illetve Erdély, Vajdaság, Szlovákia és Kárpátalja diákjai is szép számban bekapcsolódtak a döntőbe.

A Váci Madách Imre Gimnáziumot Kormos Zsófi 11. A osztályos diákunk képviselte. Ez a szép kiejtést igénylő, a szöveget helyesen értelmező és tolmácsoló verseny két fordulóból állt: a szabadon választott és a kötelező szöveg felolvasásából. A versenyzők mindkét szöveget otthon, kamera előtt olvasták fel, majd a megadott internetes címre feltöltötték. A kötelező szöveg önálló feldolgozására egy órájuk volt, természetesen a feltöltést és az elküldést is beleértve. A beküldött produkciókat a neves zsűri értékelte.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

Szokatlan volt ez a versenyzési mód, de Zsófi ilyen körülmények között is nagyszerűen helytállt! Az ő jóvoltából gimnáziumunk gazdagabb lett egy győzelemmel: a Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd verseny Kárpát-medencei döntőjének Kazinczy-érmese lett.

Maradjon meg nekik (és nekünk is) útravalóul az idén kötelező szövegként kapott Nyiri Péter-írás néhány gondolata: „Minden embernek van egy nyelvtarisznyája: a beszédképessége. Kincseket rejt e tarisznya, szavakat, melyekkel önmagadat és a világot formálod. De e tarisznyát neked magadnak kell megtöltened: erényekkel, hogy jó ember legyél és jóra használd a nyelvet; s szavakkal, hogy velük minél szebb képet fess, mindig olyat, amilyet illik, amilyet kell.” (Boda Mária, fotó: Szugyiczki Ádám)

 

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments