Váci harcsahorgász is képviseli hazánkat Lengyelországban

Egy régi közmondás szerint: „Adj egy halat az embernek és egy napra ellátod élelemmel. Tanítsd meg horgászni, így egy életre elláthatod táplálékkal.” Nekem a kedvencem Ernest Hemingway Nobel-díjas amerikai regényíró horgászattal kapcsolatos megfogalmazása: „Ha valaki horgászat közben mögötted áll, az éppen olyan rossz, mintha a vállad fölött bámulnának, amikor levelet írsz a barátnődnek.” Egy tó, vagy folyópart mellett ülve mindannyian éreztük már a nyugalmat, a víztömeg látványa és a jó levegő kizökkenti az embert a hétköznapi rohanásból, átéli a csend élvezetét. Ám vannak sokan, akik nem csak ezért keresnek fel tavakat, folyókat.

Hanem az izgalom miatt, a kihívás miatt, hogy ma vajon mekkora és milyen hal kerül horogra. Az igazi pecás nagyon jól tudja, hogy a horgászat nem csak annyi, hogy halat fogunk. A horgászat türelemre tanít. Sokak, a laikusok tudatában a horgászat nem más, mint ücsörögni a stégen, vagy egy csónakban. Ám ennél valójában sokkal többről van szó. Aktív kikapcsolódás, amely bizony komoly koncentrációt is igényel, nem beszélve a horgászat nyújtotta kihívásokról. Az adott tavon, vagy folyón megtalálni a lehető legjobb horgászhelyeket, az etetőanyagok, csalik megfelelő kombinációját kínálva a kopoltyúsoknak. Persze minden horgásznak megvan a maga praktikája.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elkészült a Vác Városért Választási Egyesület kompenzációs litája

Vác, mint folyóparti város komoly horgászélettel bír. Az egyik legsikeresebb váci horgász Zsolna Mihály, akinek a mondjuk így, specialitása a harcsa horgászata. Ez a legnagyobbra növő ragadozóhalunk, amely egyaránt kedveli a tavakat és a folyókat is. Többnyire éjszaka aktív, nappal búvóhelyet keres magának. És, hogy miért készítek interjút Zsolna Mihállyal? Az a megtiszteltetés érte nemrég, hogy hazánkat képviselheti 2021. augusztus 4-e és 8-a között Lengyelországban az Odra folyón, Szczecin városában megrendezésre kerülő Catfish Cup Poland elnevezésű nemzetközi harcsafogó versenyen. Európa szintű vetélkedés lesz ez – hetvenöt csapattal -, amely két fronton történik. Parti horgászat éjszaka, és nappali csónakos horgászat. Ez utóbbi feladat lesz Mihályé, a Váci Harcsalesők tagjáé.

– Kezdjük magával a csapattal, a Váci Harcsalesőkkel. Mikor alakult a csapat, kikből szerveződött? Milyen eredményeket tud magáénak a csapat?

  • Harcsa horgász csapat vagyunk, 2015-ben alakultunk. Alapító tagok Pálinkás Viktor, Szabó Tibor. Célunk a harcsa horgászatának szeretetét átadni és megvédeni ezt a csodás élőlényt, hogy a felnövekvő nemzedék is tudjon sok szép harcsát fogni. 2018-ban elértük, hogy váci csapatként használhatjuk Vác címerét és nevét csapatunk megnevezésében. Erre büszkék vagyunk. Harcsafogó versenyeken 2021-ig a következő helyeken jártunk, zárójelben olvashatóak az elért eredményeink. Pölöske (8. hely), Nagyréde (6. hely), Kisgyalán (6. hely), Fehérvárcsurgó (helyezés nélkül), Palotás (1. hely), Deseda (2. hely), Szücsi Völgy Tó (3. hely), Palotás 2019 (6. hely), Kisgyalán baráti harcsafogó fesztivál 2020 (legnagyobb harcsa díj). Harcsafogó Országos Bajnokság 2021 (még tart 2021. június 16. 2. forduló, helyszín: Levelek).
OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kurdi Csabáné Péchy Blanka díjat nyert

Harcsafogó verseny szervezését és lebonyolítását is megvalósítottuk Nőtincsen 2018-ban. Csapattagok: Pálinkás Viktor, Szabó Tibor, Zsolna Mihály, Szabó Gábor, Szabó Sándor, Duhonyi Mihály, Cziczka János, Kovács József, Lukszics Ákos, Porubszki Zoltán.

– Mihály, Ön mióta horgászik? Hogyan alakult ki önben a horgászat szeretete?

  • 1979-ben vizsgáztam le Diósjenőn, az akkor még Börzsönyalja Mgtsz nevű egyesületnél. Édesapám is ott volt tag, ővele jártam horgászni, és azóta is ott vagyok egyesületi tag. De jártam vele a Dunára, Tiszára, Balatonra is gyerekként pecázni. Ő szerettette meg velem a horgászatot és a természetet!

– Mit lehet tudni a harcsa horgászatával kapcsolatban? Miért pont a harcsa a specialitása?

  • A harcsa horgászatáról napokon keresztül lehetne beszélni, de talán a legfőbb, ami megfogott benne, az a türelem a kitartás és a céltudatosság, amik szükségesek az eredményes horgászathoz. Ami nagyon fontos és célunk is a csapattal, a szemléletváltozás: nem egy vérengző fenevadról beszélünk. A harcsa igen is kell a tavak, a folyók élővilágának fenntartása szempontjából, ő van a táplálékpiramis csúcsán! A harcsa a legnagyobb, a legokosabb, a legnehezebben fogható hal, tizenöt éve pecázok rá, néztem a tv-ben a szakműsorokat, olvastam róla, voltam többször Nagyrédén Koós Ferenc harcsatáborában, aki az ország egyik legprofibb harcsahorgásza és sokat tanultam tőle. Három éve vagyok tagja a Váci Harcsalesők csapatnak, melybe Pálinkás Viktor hívott meg, látva a szép fogásaimat. Főleg, hogy célirányosan csak erre a nemes vadra pecázok, felkért és én örömmel mondtam igent, köszönöm neki.
OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

Szeretné elolvasni cikkünket? Jelentkezzen be! Vagy csatlakozzon hozzánk! Indítsa el a 14 napos ingyenes próbaolvasási időszakot!


 

Kérjük, támogassa a független váci újságírást azzal, hogy cikkeinket olvassa és előfizet lapunkra!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments