Ismét ülésezett a testület: döntés született a hulladékudvarról is

A veszélyhelyzet miatt nyolc hónappal ezelőtt tarthatott utoljára helyszíni jelenléttel teljes ülést Vác Város Önkormányzatának Képviselő-testülete. Június 24-én találkozhattak ismét a Városháza nagytermében a döntéshozók, ahol több fontos előterjesztést vitattak meg és hoztak ezekről határozatokat. Az alábbiakban a legfontosabbakat ismertetjük – írja a vac.hu.

Az ülésnap elején a jelenlévők egyperces csenddel emlékeztek a járvány miatt városunk közelmúltban elhunyt polgáraira.

A tájékoztatók sorában ismét szerepelt egy értesítés a köztartozásmentes adatbázisból történt törlésről: május 10-én Pető Tibor (Fidesz-KDNP) került ki a névsorból. A napirend indító témája a tűzoltóság tavalyi munkájáról szóló beszámoló volt, amelyet elfogadtak a képviselők, majd nyílt pályáztatással értékesítésre jelölték a Görgey u. 13. alatt található üzletet. Három mezőgazdasági terület eladása közül kettőnél Molnár Nándor (Összefogás Vácért) javaslatára az értékbecsléshez képest megemelték az eladási árat.

Végre lehet hulladékudvara Vácnak

Hosszú idő óta tartó gond oldódhat meg azzal, hogy a városvezetés eredményes tárgyalásai után a váci hulladékgazdálkodást irányító szolgáltató (DTkH) a Deákvári fasor 2. szám alatti területen, mintegy 1100 négyzetmétert használatba vesz hulladékudvar létesítésére. Az erre vonatkozó döntést az ellenzékiek nem szavazták meg.

A váci mentőállomás munkatársa számára – egyszeri, 3 évre szóló – bérlőkijelölési jogot biztosítottak egy Nagymező utcai önkormányzati tulajdonú lakásra.

Az idei városi költségvetés aktualizálására benyújtott javaslatban az önkormányzati forrásból biztosított felújítások már közel 318 millió, a fejlesztések több, mint 655 millió forintot tesznek ki, már szerepel benne a Vám utcai óvoda konyhájára költendő megemelt összeg és a főtéri szökőkút felülvizsgálatát biztosító kiadás is. A módosítással a kormánypárti képviselők nem értettek egyet.

Módosítások egy élhetőbb városért

Egy sor napirendi téma érintette a város különböző pontjaira vonatkozó településszerkezeti előírás módosítását. A Helyi Építési Szabályzat változása, illetve a módosításokat javasló elképzelések véleményezési szakaszának lezárása több, a közeli időszakban megvalósuló fejlesztést tesz lehetővé.

A jövőben a művelődési központ feladatait egy 3 millió forintos törzstőkével létrehozott nonprofit gazdasági társaság látja majd el. Előterjesztésében ezt Matkovich Ilona polgármester (Összefogás Vácért) a város kulturális és közművelődési feladatainak koordináltabb és gazdaságosabb formában történő ellátásával indokolta.

Eredménytelennek nyilvánították a Szociális Szolgáltatások Háza igazgatói pályázatát. Elvi hozzájárulás született a testületi tagok részéről ahhoz, hogy ismét egy intézménnyé váljon a Váci Család- és Gyermekjóléti Központ és a Szociális Szolgáltatások Háza. Inotay Gergely (Összefogás Vácért) javaslatát elfogadva, a gyermekét/gyermekeit egyedül nevelő szülő a gyermek(ek)kel együtt idén is féláron veheti igénybe július elejétől augusztus végig (összesen 10 alkalommal) a strand, a stadion, a sportcsarnok és a művelődési ház saját szervezésben nyújtott rendezvényeit. A képviselők elfogadták az Európai Mobilitási Hét Kartáját és Kiss Zsolt (Összefogás Vácért) indítványára úgy döntöttek: Vác csatlakozik ezen hét (szeptember 16-22.) programjában szereplő autómentes napi (szeptember 22.) kezdeményezéshez.

A nyílt ülés napirendi sora után

A folytatásban napirend utáni felszólalások következtek, majd közérdekű témákban kérdéseket tehettek fel a képviselők.

Végül zárt ajtók mögött döntöttek a „Vác Város Közszolgálatáért” kitüntető címről, melyet 2021-ben a Jegyzői Kabinet munkatársa, Kovács Tímea érdemelt ki.

Vác Város Önkormányzat Képviselőtestülete az elfogadott éves munkaterv szerint a következő plenáris ülését július 14-én tartja majd.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments