Kerékpáros paradicsomot hoznak létre a Börzsönyben

Komplex infrastruktúra- és szolgáltatásfejlesztési program indul a Börzsönyben, melynek keretében erdei utak újulnak meg, hegyi kerékpáros ösvény és e-bike kerékpárkölcsönző épül, a családosok számára pedig játszótér teszi még teljesebbé az aktív turisztikai élményeket. Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) támogatásával megvalósuló beruházás értéke 1,5 milliárd forint, a fejlesztés a tervek szerint 2022 év végére készül el. 

Budapesttől karnyújtásnyira, a csodálatos szépségű Dunakanyartól északra emelkednek a Börzsöny erdős csúcsai. Központi része az úgynevezett Magas-Börzsöny, amely Magyarország legérintetlenebb hegyvidéke. Sziklagyepes gerincek, zord andezittornyok, kőmezők, mély szurdokvölgyek és csobogó patakok bújnak meg a Csóványos körüli sűrű erdőben. Ezen egyedülálló természeti adottságokra, a térség kultúrtörténeti értékeire, valamint az ökoturisztikai lehetőségekre alapozva indított közös fejlesztést az AÖFK és az Ipoly Erdő Zrt.

A projekt központi eleme a kerékpáros turizmus fejlesztése, mint a térség felzárkóztatásának egyik kulcskérdése. Mivel a térségben nagymértékű kerékpáros forgalomnövekedés tapasztalható, így a koncepció ennek megfelelően valós piaci igényekre reagálva hiánypótló beruházásként hoz létre a kerékpáros és a gyalogos turizmushoz szükséges infrastrukturális- és szolgáltatásfejlesztési elemeket Zebegény, Köves-tető (Nagymaros külterülete), Farkas-völgy, valamint a Királyrét-Diósjenő szakaszokon. Erdei utak újulnak meg annak érdekében, hogy a térségbe érkező kerékpárosokat megfelelő körülmények fogadják, az épülő hegyi kerékpáros ösvény pedig a sportolók teljes körű igényeit szolgálja majd.

A szabadidős céllal érkező családok minőségi szórakozását segíti a királyréti játszótér felújítása és a Diósjenőn épülő új játszótér is. Az aktív turisztikai fejlesztés a kor igényeinek megfelelően, valamint a terepviszonyokhoz igazodóan e-bike kerékpárkölcsönző hálózatot is létrehoz, amelynek segítségével a látogatók nagyobb területet fedezhetnek fel a Börzsöny természeti csodáiból. A fejlesztés keretében ezen felül a gyalogos és kerékpáros forgalom meghatározására alkalmas forgalomszámlálók is beszerzésre kerülnek. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments