Molnár Attila: Magyarországot megismertetni küldetés

Talán elcsépelt és közhelyes a mondás, hogy amikor útnak indulunk, nem a cél a lényeg, hanem maga az utazás. Kevés szebb hivatás van, mint egy idegenvezetőé. Hiszen embereknek nyújt élményeket, mutat be számukra új tájakat. Új tapasztalatokkal, ismeretekkel gyarapodnak. Az utóbbi hónapok bezártsága után igazi felüdülés egy élménygazdag turisztikai program. Egyéni élvezet is és közösségi élmény is egyben. Ahogy egy író az emberi lélek tájait, térségeit mutatja be az olvasóknak (annak minden szépségeivel és viszontagságaival), az idegenvezető a közelebbi, vagy épp távolabbi környezetünkbe nyújt bepillantást. Vannak unalmas könyvek is, ahogy vannak unalmas idegenvezetők is. Jártam régebben Prágában, ahol az idegenvezető gyakorlatilag felolvasta a bédekkert (az útikönyvet) botladozva a macskakövön, mi meg kerestük, hogy mit kell nézni. Molnár Attila nem ilyen.

Most, hogy a járványhelyzet egyelőre lecsengő tendenciát mutat, van jó néhány olyan iparág, amelyik erre az időszakra várt és nagy fellendülést remél és tapasztal. Az egyik ilyen a turisztikai ipar. Ennek az egyik jeles képviselője Molnár Attila. Néhány éve Vácon él a családjával. 2017-ben az Év Idegenvezetője, a közelmúltban pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség 2020-ban kiírt idegenvezető pályázatának egyik nyertese lett. Egy jól megtervezett utazási élmény mellett nagyon fontos a szervező személyisége, fotói alapján Attila amolyan laza, humoros vérprofi utazásszervező, idegenvezető. Ha a szakmai profizmus könnyedséggel, humorral elegyül, abból csak életre szóló élmények születhetnek az utazók számára. Molnár Attila mottója „Magyarországot megismerni kötelesség, megismertetni küldetés”.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kurdi Csabáné Péchy Blanka díjat nyert

A pandémia hogyan befolyásolta a turisztikai ipart?

A korábban megszokott és csúcsra járatott tömegturizmust elsőként törte derékba a járvány, így az idegenforgalomban dolgozók alól a vírus egy csapásra kirántotta a pörgést és kenyeret egyaránt adó megélhetésüket.

Egyes előrejelzések szerint az úgynevezett „local living” típusú vakációk vagy az öko- és agroturizmus előre törhet. Hogyan látja ezt?

Az újjáépülés kezdeti trendjei azt mutatják, hogy a környezettudatosság és a fenntartható szemlélet előtérbe került a hosszú bezárkózást követően. A fogyasztói csoportok jellemző magatartásának és szokásainak ismeretében ez a jelenleg felkapott érdeklődés hamar visszacsitul a megszokott kerékvágásba és a fő szegmens számára ismét a természet múlandóságára fittyet hányó bakancslisták halmozása következik. A „Ki tudja, mikor jön a következő hullám?” médiában sulykolt életérzése a be- és kiutazási korlátozások okán őrült szörfözésre sarkalja azokat, akik utazóképesek és kellő megtakarítással, illetve stabilizálódott diszkrecionális jövedelemmel rendelkeznek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Zöld Menedék május 1-jei és gyermeknapi programjai – Idén is hirdetnek rajzpályázatot

Tendencia, hogy az utazni vágyók a pandémiát követően aktívabban szeretnének nyaralni, kirándulni és szívesebben választanak távolabbi izgalmasnak tűnő célpontokat?

Az, hogy mit szeretnének a nyaralni vágyók, az egy vélelem. Az, hogy mi minden fog ezekből az ideákból megvalósulni, csak őszre derül ki. Hiú ábrándokat ne dédelgessen senki, mert a világlátásnak most lesz igazán presztizse és az fog utazni, aki megfizeti. A kontraszelekció a szolgáltatói és a fogyasztói oldalon hangzatosan arat ebben a későn induló, már-már tervezhetetlenül csonka szezonban. Az árak a mindennapi megélhetéshez idomulva hamar az egekbe szökhetnek és ha valaki nem foglalja le előrelátóan a nyaralását, az a szűkös férőhelyek és túlárazott kapacitások miatt könnyedén otthon maradhat a repülőgép és a tengerpart helyett.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elkészült a Vác Városért Választási Egyesület kompenzációs litája

Szeretné elolvasni cikkünket? Jelentkezzen be! Vagy csatlakozzon hozzánk! Indítsa el a 14 napos ingyenes próbaolvasási időszakot!


 

Kérjük, támogassa a független váci újságírást azzal, hogy cikkeinket olvassa és előfizet lapunkra!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments