Villogással jelzi az új okos zebra már Vácon is, ha gyalogos szeretne átkelni az úton

A Honvéd – Pálffy – Kosdi utca kereszteződésében létesült Vácon először okos zebra, melyet hivatalosan hétfőn adtak át a forgalomnak. Hamarosan egy újabb helyszínen, a Földváry téren kerül majd átadásra egy hasonló, amelyet szintén pályázaton, a lakosság szavazataival nyert el a város.

A helyszínen a megjelenteket Matkovich Ilona polgármester köszöntötte, aki elmondta: azért itt valósult meg a fejlesztés, mert a Váci Rendőrkapitányság szakembereivel egyeztetve a forgalmi adatokról kiderült, hogy ez egy nagyon forgalmas gyalogátkelőhely.

„Az önkormányzat indult a Generáli a Biztonságért Alapítvány 50 százalékos támogatottságú pályázatán és nyertünk. A bruttó bekerülési összeg 2,8 millió forint volt, melynek felét mi váciak fizettük. Azt kell mondjam, ez egy sikertörténet” – mondta és hozzátette: köszönet illeti az alapítványt és kivitelező céget is, valamint az önkormányzat munkatársait is, akik részt vettek a munkában.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

A Generali Biztosító és az alapítvány képviseletében Ihász József, a váci ügynökség vezetője arról beszélt, hogy már több mint 40 települést segítettek okos zebrához.

„Magyarországon a statisztikák azt mutatják, hogy az autósok megállási hajlandósága egy zebránál 55 százalék környékén mozog. Amikor elindul egy okos zebra, ami villogó fehér fénnyel hívja fel az autósok figyelmét a gyalogosra, akkor egy hét után már 65 százalékos, majd két hét után már 75 százalék feletti ez a szám” – mondta.

A Honvéd-Pálffy-Kosdi utcai kereszteződésben naponta 6,5 ezer jármű halad át. A Deákvár irányából a Jávorszky Ödön kórház felől a vasúti aluljárón keresztül felfelé érkező járműforgalom nehezen belátható forgalmi helyzetek eredményez. Itt rendszeresek a személyi sérüléssel ugyan nem járó olyan balesetek, melyeket vészfékezés okoz a rosszul belátható zebránál.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kurdi Csabáné Péchy Blanka díjat nyert

A most kialakított SafeCross Okos Zebra egy olyan közlekedésbiztonsági rendszer, mely az útburkolatban elhelyezett aktív LED prizmák segítségével, villogó fénnyel hívja fel az autósok figyelmét a kijelölt gyalogátkelőn éppen áthaladó gyalogosokra. A rendszer keretében az út két szélén elhelyezett kamerák érzékelik a gyalogosok áthaladását. Ez a jelzés kizárólag addig tart, ameddig a gyalogos áthalad az úttesten. Így a jelzés csak akkor lép működésbe, amikor az valóban indokolt. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments